'Ouders gaan van kastje naar de muur'
"We zijn begin dit jaar van één wet naar drie wetten gegaan en dat is hartstikke ingewikkeld", zegt Illya Soffer in het NOS Radio 1 Journaal. De directeur van Ieder(in), organisatie voor mensen met een handicap, trekt aan de bel over de zorg in de klas voor kinderen met een beperking.
Tientallen ouders zijn aan het zoeken hoe ze die extra zorg kunnen regelen en wie het moet betalen. "Vanaf 1 januari komt het geld uit drie wetten: een deel betalen de zorgverzekeraars, een deel betalen de gemeenten via de Jeugdwet en een stukje ligt nog bij de Rijksoverheid via de Wet langdurige zorg", zegt Soffer.
Het probleem is dat die partijen naar elkaar wijzen als ouders met een vraag over de zorg komen. "Het is allemaal wel geregeld in theorie, maar er is nog ontzettend veel onduidelijk. Met name de zorgverzekeraars weten ook nog niet precies hoe het zit. Ouders worden van het kastje naar de muur gestuurd en dat kan natuurlijk niet."
Kinderen thuis
Als de zorg wegvalt, gaan sommige ouders die zelf regelen of komen kinderen thuis te zitten omdat de school de zorg niet meer aankan. Soffer: "We zien ook veel scholen die verwachten dat ze die inkomsten voor extra zorg niet gaan krijgen en de kinderen dan doorverwijzen naar zorginstellingen." De aanvragen voor kinderdagcentra en dagbestedingen nemen volgens haar toe.
Wie wat betaalt zou eigenlijk niet zo ingewikkeld hoeven zijn, zegt Soffer. "Kinderen die intensieve zorg nodig hebben, lichamelijke verpleging en verzorging vallen onder de zorgverzekeraars. Een handje helpen in de klas, ondersteuning die boven de pet van het onderwijs gaat; dat moet uit de Jeugdwet komen en dus worden betaald door gemeenten."
Hebt u hier mee te maken? Mail uw ervaringen naar Ardi.Vleugels@nos.nl.