NOS Nieuws

Verwarring rond dodental mijnexplosie Oost-Oekraïne

  • AFP
    Familieleden van de mijnwerkers hebben zich bij de mijn verzameld
  • AFP
    Tijdens de explosie zouden er zeventig mijnwerkers onder de grond hebben gezeten
  • AFP
    Een moeder van een mijnwerker is emotioneel
  • AFP
    Bekenden van de mijnwerkers hopen op duidelijkheid over het lot van de vermisten
  • AFP
    De Zasjadko-mijn bij Donetsk

In Oekraïne heerst grote verwarring over het dodental bij een explosie in een kolenmijn bij Donetsk. De Oekraïense parlementsvoorzitter Volodymyr Groysman sprak eerder van 32 doden, maar zegt nu dat er één dodelijk slachtoffer is geteld.

Over het lot van zeker dertig andere mijnwerkers die op het moment van de explosie onder de grond zaten, bestaat nog onduidelijkheid, zei Groysman in het parlement.

Vanmorgen vroeg zei een leider van de pro-Russische separatisten dat er zeker dertig doden zijn gevallen in de Zasjadko-mijn bij Donetsk. Die stad is in handen van de opstandelingen.

verwarring rond dodental

'Zeven lichamen'

Een Nederlandse ​journalist ter plekke meldt dat er inmiddels zeven lichamen zijn geborgen.

Familieleden van de mijnwerkers hebben zich bij de mijn verzameld in de hoop duidelijkheid te krijgen over het lot van de vermisten. Er zouden ook psychologen zijn opgeroepen om de ongeruste familieleden bij te staan.

Methaangas

In de Zasjadko-mijn vielen in 2007 meer dan honderd doden, ook door een mijnexplosie. De ontploffing van vandaag is veroorzaakt door methaangas.

Afgelopen januari kwam de mijn bij Donetsk in het nieuws omdat er 500 mijnwerkers onder de grond vastzaten nadat de stroom was uitgevallen. De stroomstoring werd veroorzaakt door de zware beschietingen in het gebied. Alle mijnwerkers werden toen gered.

Nu is er in deze regio een staakt-het-vuren van kracht, dat volgens correspondent David Jan Godfroid redelijk wordt gerespecteerd.

Jaarlijks vallen er tientallen doden in de Oekraïense mijnen, die worden gerekend tot de onveiligste ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl