Lijsttrekker Marleen Barth van de PvdA
NOS Nieuws

Peilingwijzer: PvdA lijkt voorzichtig op te veren

Twee weken voor de Statenverkiezingen lijkt de PvdA in de peilingen iets terug te winnen van het grote verlies ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Coalitiepartner VVD lijkt juist weer wat verder weggezakt.

In de Peilingwijzer staat de PvdA deze week op 12 tot 16 Tweede Kamerzetels, waarmee de partij iets meer dan een zetel hoger staat dan medio februari. Dat valt nog net binnen de foutmarge: het valt nog niet met zekerheid te zeggen dat de PvdA in de lift zit, maar het is wel waarschijnlijk.

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, vermoedt dat met het naderen van de verkiezingen een deel van de teleurgestelde PvdA-kiezers terugkeert. Het gaat dan vooral om mensen die tot nu toe zeiden niet te gaan stemmen of het nog niet te weten, zo blijkt uit cijfers van de Politieke Barometer van Ipsos.

Bekend effect

Louwerse wijst erop dat het hier om een bekend effect gaat. “Je ziet wel vaker dat als partijen niet populair zijn hun achterban minder geneigd is om aan peilingen mee te doen of om te zeggen dat ze nog niet weten wat ze gaan stemmen. Op het moment dat puntje bij paaltje komt keert een deel van deze kiezers terug.”

Daarbij helpt het dat er nu verkiezingsdebatten zijn en de partijen bezig zijn de kiezers te mobiliseren. Louwerse zegt wel dat het herstel van de PvdA nog klein en onzeker is. Volgens hem is moeilijk te voorspellen hoeveel kiezers de PvdA de komende twee weken nog kan terugwinnen. De grilligheid van de kiezersstromen werd onderstreept in 2012, toen de PvdA vanuit een schijnbaar verloren positie bijna de grootste partij werd.

Zo hard zal het nu niet gaan, maar er zijn de komende twee weken nog wel degelijk stemmen te winnen. Van de mensen die van plan zijn te gaan stemmen voor de Provinciale Staten, had tot voor kort een kwart zijn keus nog niet bepaald.

Grootste partij

In de Peilingwijzer valt verder op dat de VVD het niet goed doet. De liberalen staan op 19 tot 23 zetels, twee zetels minder dan een maand geleden. Het ligt voor de hand dat de kwestie van de declaraties van het inmiddels opgestapte Kamerlid Verheijen de VVD parten speelt. De VVD-kiezers lopen vooral weg naar de PVV en D66.

Die laatste twee lijken samen met het CDA de meeste kans te maken om bij de Statenverkiezingen de grootste partij te worden. De PVV blijft met 25-29 zetels D66 (23-27) nog net voor, maar algemeen wordt aangenomen dat relatief veel PVV-kiezers bij de Statenverkiezingen wegblijven.

SP

De SP zit de laatste maanden voorzichtig in de lift. De socialisten staan met 17 tot 21 zetels een kleine twee zetels hoger dan drie maanden geleden. De SP wint vooral onder voormalige PvdA-kiezers en niet-stemmers.

Verder is het beeld in de Peilingwijzer stabiel. Het CDA nestelt zich met 18 tot 22 zetels tussen de VVD en de SP. Bij de kleinere partijen staan GroenLinks (6-8) en de ChristenUnie (5-7) vrijwel gelijk. De PvdD en de SGP staan beide op 3 tot 5 zetels; 50Plus is hekkensluiter met 2 tot 4 zetels.

De NOS publiceert tot de Statenverkiezingen minstens wekelijks de Peilingwijzer. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Het gemiddelde van de Statenpeilingen is gebaseerd op onderzoeken van I&O Research, de Politieke Barometer (Ipsos), Peil.nl (Maurice de Hond), De Stemming (EenVandaag) en TNS Nipo. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College Dublin, Ierland).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl