NOS Nieuws

Acht arrestaties voor internationale btw-fraude

In drie landen, waaronder Nederland, zijn acht mensen opgepakt op verdenking van internationale btw-fraude met elektronica. Tijdens de internationale actie werden in Nederland invallen gedaan in Almere, Laren, Hilversum, Boskoop en Maastricht.

De arrestanten worden verdacht van 'carrouselfraude', wat inhoudt dat ze hun klanten btw in rekening brengen, maar die niet afdragen aan de Belastingdienst. Volgens het OM loopt de Nederlandse fiscus daardoor enkele tientallen miljoenen euro's mis.

De acht verdachten zijn aangehouden op verzoek van Nederland. In Nederland werden vier mensen opgepakt, in Spanje drie en in Cyprus één. In binnen- en buitenland is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.

Aangescherpt

De arrestaties zijn het resultaat van een samenwerking tussen opsporingsinstanties in Nederland, Tsjechië, Duitsland en Polen, maar bij de actie van vandaag waren nog veertien landen betrokken.

De btw-fraude in Nederland werd volgens het OM aanvankelijk gepleegd met computerchips, mobiele telefoons en tablets. In 2012 werden de btw-regels voor chips en telefoons aangescherpt, waarna de fraudeurs overgingen op producten als opslagmedia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl