Ozb stijgt sterker dan de 3% die is afgesproken

De onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren stijgt dit jaar sterker dan was afgesproken. Het Rijk had het maximum op 3 procent gesteld, maar gemiddeld over alle gemeenten stijgt de ozb met 3,4 procent, zegt de Vereniging Eigen Huis.

Gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel spannen de kroon, met een stijging van tientallen procenten. In 29 gemeenten is sprake van een toename met 10 procent of meer.

De belangenvereniging is kwaad en blijft bij het kabinet aandringen op een duidelijk maximum voor lastenverzwaringen van huiseigenaren, en op een sanctie voor gemeenten die de ozb te sterk verhogen.

Gedaald

In een aantal gemeenten is de ozb dit jaar juist gedaald. Dat kwam door een fusie, zoals in Alkmaar-Schermer (-30%), of door gemeentelijk beleid, zoals in Hardinxveld-Giessendam (-11%), heeft Eigen Huis berekend.

Ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing zijn er forse verhogingen en grote verschillen. In Smallingerland wordt het ophalen van huisvuil 40% duurder (van 161 naar 226 euro). In Lelystad stijgt de rioolheffing met 79% (van 70 naar 125 euro).

Het duurst

Met de woonlasten van ozb, afvalstoffenheffing en rioolrecht bij elkaar zijn huiseigenaren in Wassenaar het duurst uit (1212 euro), die in Hellevoetsluis het goedkoopst (527 euro).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl