Kamer: Kamp moet aanbevelingen gas overnemen
Alle partijen in de Tweede Kamer willen dat minister Kamp alle aanbevelingen overneemt uit het onderzoek naar de gaswinning in Groningen. Bijna alle fracties maakten in het debat ook hun excuses aan de Groningers, voor de jarenlange onveilige gaswinning.
"Kabinet na kabinet heeft niet gezien wat de winning van aardgas voor ellende teweeg heeft gebracht", zei PvdA-Kamerlid Vos. Coalitiepartij VVD onderschreef ook de conclusies en aanbevelingen van het rapport. VVD-Kamerlid Bosman: "Dit onderzoek geeft de basis voor hoe we verder moeten."
VVD en PvdA wilden eigenlijk nog niet over het gasrapport debatteren, maar eerst een uitgebreide reactie van het kabinet afwachten. Die wordt hoogstwaarschijnlijk pas na de Provinciale Statenverkiezingen gepresenteerd.
Hand in eigen boezem
Maar daar namen de oppositiepartijen geen genoegen mee, en dwongen het debat van vanavond min of meer af.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf: "Het is een schokkende conclusie dat opeenvolgende kabinetten en Tweede Kamers de veiligheid van de mensen van ondergeschikt belang vonden." Hij stak ook hand in eigen boezem en keek met spijt terug op beslissingen van zijn eigen partij.
Ook het CDA voelt zich medeverantwoordelijk. "Dit land heeft een ereschuld aan de Groningers", zegt Kamerlid Agnes Mulder.
"Ik had inderdaad liever gewild dat GroenLinks deze gaswinning eerder net zo had bestreden als olie en steenkool", zei Kamerlid Van Tongeren.
Staatskas
Maar over de hoeveelheid gas die per jaar mag worden gewonnen is de Kamer het niet eens. 30 miljard kubieke meter (noodzakelijke hoeveelheid), 33 miljard (inclusief marge voor leveringszekerheid) of de voor 2015 geplande 39,4 miljard: voor geen enkele hoeveelheid is een meerderheid te vinden.
Alle partijen realiseren zich dat de staatskas wordt gevuld met geld uit het Groningse gasveld. Als de gaskraan voor een deel dichtgaat, ontstaat er meteen een begrotingsprobleem. En minister Kamp is pas in juli van plan om te vertellen hoeveel het kabinet uit de grond wil halen.
De ChristenUnie wil daar niet op wachten en al in april een antwoord van minister Kamp. Is het antwoord meer dan 30 miljard dan onderhandelt hij niet mee. "Ik wil niet meewerken aan een begroting die is gebaseerd op onveilige gaswinning", aldus fractievoorzitter Slob.
Ook GroenLinks sluit onderhandelen over de begroting uit als de gaskraan niet verder dicht gaat.
D66 sluit onderhandelen niet uit. "Wij realiseren ons dat dit gevolgen heeft voor de begroting en daarvoor zullen wij verantwoordelijkheid nemen. Wij willen naar 30 of iets daaromheen, als het maar veilig is", zegt Kamerlid Van Veldhoven.
Minister Kamp komt later vanavond aan het woord.
Samenvatting van de aanbevelingen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid:
- Zorg dat niet alleen het ministerie van Economische Zaken over gaswinning besluit, maar ook bijvoorbeeld de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Wonen. Dit zorgt voor een betere afweging van andere dan economische belangen.
- Geef de provincies en gemeenten waar (in de buurt) gas wordt gewonnen of gewonnen gaat worden inspraak en macht over de besluitvorming.
- Het Staatstoezicht op de Mijnen moet onafhankelijker worden van politiek en de bedrijven van de gaswinningssector.
- De bedrijven die gas uit de grond willen halen moeten beter onderzoek doen naar de veiligheid, ook op de lange termijn. Deze onderzoeken moeten een onafhankelijke, wetenschappelijke basis hebben.
- Ga als overheid daadwerkelijk de dialoog aan met burgers, en doe dat eerlijk. De overheid moet het ook zeggen als er onduidelijkheden en onzekerheden zijn.