Het UMCG in Groningen wil is een van de vier ziekenhuizen die protonentherapie wil aanbieden
NOS Nieuws

ACM wil meer centra voor nieuwe kankertherapie

Zorgverzekeraars mogen geen blokkade opwerpen tegen de komst van meerdere centra voor protonentherapie. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een beoordeling van een plan van de verzekeraars.

De verzekeraars vinden één centrum voor heel Nederland wel genoeg. Om dat te bereiken willen ze maar met één kliniek een contract afsluiten.

De ACM vindt dat niet wenselijk, omdat de bouw van slechts één centrum de keuzemogelijkheden voor kankerpatiënten beperkt en er mogelijk wachtlijsten ontstaan.

Verschil van mening

Protonentherapie is een nieuwe behandelmethode waarbij een kankergezwel gerichter wordt bestraald dan bij andere behandelingen. Het omliggende weefsel loopt daardoor minder schade op. Medici zijn er positief over en vier ziekenhuizen in Nederland willen dat de nieuwe behandelmethode kan worden toegepast. Nu moeten patiënten hiervoor nog naar het buitenland.

Zorgverzekeraars achten de meerwaarde van de nieuwe therapie nauwelijks bewezen en stellen dat er in Nederland nauwelijks vraag naar is. Daarom vinden ze één behandelcentrum voor heel Nederland wel genoeg. Waar die zou moeten komen te staan, was nog onzeker. De voorbereidingen voor de bouw van de klinieken in Groningen, Maastricht, Delft en Amsterdam kwam daardoor stil te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl