NOS Voetbal

Tien beloftenteams doen mee aan voetbalpiramide

  • ANP Pro Shots
    Voormalig Jong Feyenoord-speler Mitchell te Vrede (l) in duel met Jong Vitesse-speler Abdel Metalsi (r) in 2014

Vanaf het seizoen 2016/2017 zullen tien betaald voetbalclubs met een beloftenteam mee gaan draaien in de veelbesproken voetbalpiramide. Twintig betaald voetbalclubs zien er geen heil in om in te stromen met een beloftenteam. Voor die teams komt er een aparte, gesloten reservecompetitie.

In de voetbalpiramide, die een geleidelijke doorstroming van het amateurvoetbal naar het betaald voetbal moet bevorderen door middel van de nieuw in te voeren 'tweede divisie', spelen beloftenteams een belangrijke rol met het oog op de ontwikkeling van jong talent. Binnen de nieuwe structuur is het mogelijk om uit elke competitie te degraderen, maar ook om te promoveren.

Wedstrijden tussen talentvolle beloftenteams en de beste teams uit het amateurvoetbal zullen competities attractiever en spannender maken.

KNVB

Beloftenteams

Tot 1 maart hadden betaald voetbalclubs de mogelijkheid om zich met een beloftenteam in te schrijven voor de voetbalpiramide. Almere City FC, Brabant United (het combinatieteam van RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles ’29 hebben dat gedaan.

Deze teams zullen vanaf volgend seizoen uitkomen in een beloftencompetitie, waarna de vier beste ploegen zich zullen plaatsen voor de nieuwe tweede divisie, één niveau onder de Jupiler League. De rest van de tweede divisie zal vanaf het seizoen 2016/2017 bestaan uit veertien amateurclubs uit de Topklasse. De zes beloftenteams die de tweede divisie niet halen, komen op een niveau lager uit, in de Topklasse.

De beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente komen al uit in de Jupiler League. De overige beloftenteams spelen nu nog in een gesloten competitie.

Beloftencompetitie 2015/2016

ClubClub
Almere City FCAchilles ’29
Brabant UnitedAZ
De GraafschapFC Volendam
FC GroningenVitesse
Sparta RotterdamFC Utrecht

Tweede divisie 2016/2017

Club
Top-vier beloftencompetitie 2015/2016
Veertien clubs uit Topklasse
Een overzicht van de voetbalpiramide

Aparte reservecompetitie

Twintig betaald voetbalclubs, waaronder Feyenoord, vinden het juist geen goed idee om met een beloftenteam mee te gaan draaien in de voetbalpiramide.

"Wij hebben alle voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en we zijn tot de conclusie gekomen dat wij beter een goede beloftencompetitie op kunnen tuigen", stelt Feyenoord-directeur Van Geel. De nieuwe opzet brengt volgens Van Geel te veel kosten met zich mee.

Van Geel lijkt zijn zin te krijgen, want voor de teams die niet in willen stromen komt er met ingang van seizoen 2015/2016 een aparte reservecompetitie. In deze competitie hebben de teams de gelegenheid om tegen elkaar te voetballen, maar bestaat er geen mogelijkheid om te promoveren of te degraderen. De KNVB overlegt op korte termijn met een afvaardiging van de clubs over de invulling van die competitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl