Bas Dost viert zijn goal tegen Sporting Portugal
NOS Voetbal

Lokhoff: bij Dost gaat alles tussen de palen

Tor-Maschine, Tor-Riese, Plattfuss-Köning: de superlatieven om Bas Dost te beschrijven in de Duitse pers kennen bijna geen grenzen. Ton Lokhoff, assistent-trainer bij VfL Wolfsburg, ziet zijn spits de laatste weken aan de lopende band scoren. Hoe verklaart hij het succes van Dost?

"Toen ik bij de club kwam, in juli, was hij nog zwaar geblesseerd. Eind november was hij weer fit. Hij werd steeds beter op de training en ging al richting de basis", stelt Lokhoff. "Maar sinds de winterstop gaat het natuurlijk helemaal fantastisch."

In het eerste competitieduel van 2015 scoorde Dost twee keer bij de 4-1 zege op Bayern München en sindsdien is de spits van VfL Wolfsburg niet meer te houden. Dit kalenderjaar maakte hij al elf doelpunten in zes duels. In zijn laatste drie duels was Dost zelfs acht keer trefzeker.

Alles tussen de palen

"Als Bas kan spelen, krijgt hij vertrouwen. En dat betaalt zich nu uit", aldus Lokhoff. "Bas weet ook dat hij de steun van de spelers heeft. Hij zit al 2,5 jaar bij de ploeg en kan met iedereen goed opschieten."

"Hij is positioneel heel sterk en levensgevaarlijk in de zestienmeter. Zeker in een goede ploeg als VfL Wolfsburg, die offensief speelt", zegt Lokhoff. "Hij wordt goed bediend, met voorzetten van links en rechts. Bas is vervolgens koelbloedig. En alles gaat bij hem tussen de palen. Dan kan de keeper nog wel eens een redding verrichten, maar Bas geeft de bal altijd de kans om tegen het net te gaan."

Klik met Kevin

Vooral de samenwerking met Kevin De Bruyne, die Dost van veel bruikbare voorzetten voorziet, is vruchtbaar. "Die twee voelen elkaar heel goed aan. Dat zag je onder meer tegen Werder Bremen: Kevin hoeft niet eens te kijken, hij weet dat Bas er is. Er is een goede klik tussen die twee, en niet alleen omdat ze dezelfde taal spreken."

De Nederlandse spits blijft vooralsnog rustig onder de 'Dost-mania' die in Duitsland is uitgebroken. "Er wordt momenteel in heel Europa over Bas Dost gesproken. Als je zo veel scoort, komt er aandacht", weet Lokhoff. "Maar Bas is een nuchtere jongen. Dat is ook zijn kracht. Je moet ook niet, zoals ze hier zeggen, überheblich worden, overmoedig. Ook bij de club hebben we weinig tijd om te genieten. We hebben een druk programma. We bekijken na een wedstrijd de beelden en daarna gaan we weer over tot de orde van de dag", aldus Lokhoff.

Dost in Oranje?

Dost wordt momenteel nadrukkelijk genoemd als spits van het Nederlands elftal, nu Robin van Persie geblesseerd is en Klaas-Jan Huntelaar niet helemaal in topvorm. Op 28 maart staat het EK-kwalificatieduel met Turkije op het programma. Lokhoff is niet verbaasd dat de naam van Dost valt.

"Als je bij de nummer twee van Duitsland speelt en je scoort zo veel in zo'n fantastische competitie, dan is het niet meer dan logisch dat daarover gesproken wordt", stelt Lokhoff. Hij wil zich echter niet met de selectie van Oranje bemoeien. "Dat is aan Guus Hiddink en die heeft meer dan voldoende ervaring om daarover te oordelen."

Ton Lokhoff (r) met Kevin De Bruyne
"Dost nummer één in Oranje"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl