Harald Schumacher op het WK voetbal in 1982
NOS Voetbal

Dopinguitspraken Schumacher nu in ander daglicht

Hij was de allereerste topvoetballer die openlijk over dopinggebruik in de Bundesliga sprak: oud-doelman Harald 'Toni' Schumacher. Zijn autobiografie uit 1987 kostte hem bijna zijn carrière.

Nu, 28 jaar later, is het Duitse voetbal in de ban van een dopingschandaal. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig zou er bij VfB Stuttgart op grote schaal sprake zijn geweest van georganiseerd dopinggebruik, in een periode dat Stuttgart opklom van de Tweede Bundesliga tot kampioen van Duitsland.

"Tijdens de training probeerden een paar spelers en ik medicijnen", schreef Schumacher in zijn boek Anpfiff. "Het werd door een arts voorgeschreven; hoestdrankjes met de hoogste doses efedrine. Ik was echt niet de enige, maar het was een taboe, het werd verzwegen, alles was stiekem."

Het was een taboe, het werd verzwegen, alles was stiekem.

Oud-doelman Toni Schumacher

Verleiding

Een onderzoekscommissie maakte maandag bekend dat VfB Stuttgart, en in mindere mate SC Freiburg, ruim dertig jaar geleden gebruikmaakten van de omstreden diensten van de Duitse sportarts Armin Klümper. De 79-jarige Klümper was werkzaam bij de Universiteit van Freiburg en zou Stuttgart systematisch van anabolen hebben voorzien.

"Sommige voetballers konden niet meer spelen zonder die medicijnen", zegt Schumacher. "Mijn opgepepte collega's vlogen als duivels over het veld. Pillen en macht, die twee zijn niet meer weg te denken in hun leven. Mijn Keulse vrienden en ik zijn absoluut niet de enigen die de verleiding om doping te gebruiken niet kunnen weerstaan. In de Bundesliga kent doping een lange traditie."

Schorsing

Het uitgesproken karakter van de doelman kostte hem bijna zijn carrière. Schumacher was een succesvolle keeper, hij speelde 76 wedstrijden in het Duitse elftal en keepte twee WK-finales (1982 en 1986) en een EK in 1980.

Kort na het uitbrengen van zijn boek, in 1987, werd hij uit het nationale elftal gezet en werd ook zijn contract bij 1. FC Köln ontbonden.

In de Bundesliga kent doping een lange traditie.

Toni Schumacher in zijn autobiografie

Spijt

Spijt heeft de 60-jarige Schumacher nooit gehad over zijn autobiografie. "Het boek moest gewoon worden geschreven", vertelde hij later. "Ik heb het bewust gedaan en ook in de tijd dat ik nog actief was als speler. De prijs was hoog en die heb ik ervoor betaald, maar zo ben ik nu eenmaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl