Een flyer van de Rohamaa Benefietbijeenkomst in Rijswijk
NOS Nieuws

NCTV noemde komst imams zeer risicovol

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof vond het "zeer risicovol" om drie radicale imams op een gala op 8 maart in Rijswijk te laten spreken. Dat blijkt uit een bijlage bij een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

Schoof verzocht het ministerie van Buitenlandse Zaken op 17 februari dringend om de al verleende visa in te trekken. Minister Koenders gaf daar direct gehoor aan.

Schoof schreef dat het optreden van de drie buitenlandse imams de negatieve beeldvorming over moslims in Nederland nodeloos zou versterken en de spanningen verder zou vergroten.

Stabiliteit

Hij wees erop dat er in deze tijd grote maatschappelijke ongerustheid bestaat over de risico's van het jihadisme. En met de aanslagen in Brussel, Parijs en Kopenhagen zou die ongerustheid nog zijn toegenomen. "Daarmee dreigt de maatschappelijke rust en stabiliteit in gevaar te komen."

Koenders zei destijds al dat hij op advies van de NCTV handelde, maar hij zei toen niet wat de argumentatie was.

Het kabinet houdt in de brief aan de Kamer vol dat er bij de visumverlening niks is misgegaan. "Bij de beoordeling van de aanvragen zijn de personen getoetst aan de reguliere registers, maar daar kwamen ze niet in voor. Er waren op dat moment ook verder geen aanwijzingen die visumverlening in de weg stonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl