NOS Nieuws

GroenLinks: deals met multinationals openbaar

Klaver: blij met openheid over belastingdeal Starbucks

GroenLinks hoopt dat grote deals tussen de Belastingdienst en multinationals voortaan openbaar worden. Vandaag krijgt de Kamer vertrouwelijk inzage in de deals met Starbucks. Staatssecretaris Wiebes wilde de gegevens eerst niet bekendmaken, omdat de Europese Commissie bezig is met een onderzoek. Maar op aandrang van de Kamer zal hij toch inzage geven, omdat over dit specifieke geval al zo veel naar buiten is gekomen.

GroenLinks-Kamerlid Klaver, een van de Kamerleden die om de gegevens hebben gevraagd, hoopt dat hij vandaag kan zien of de deals binnen de wet vallen. Hij vindt het jammer dat hij na afloop niets mag zeggen over Starbucks, maar hij denkt dat hij "met de informatie in het achterhoofd" wel het verdere debat over de deals kan voeren.

Precedent

Hij is er blij mee dat het kabinet nu voor het eerst inzicht geeft in afspraken. "Ik tel mijn zegeningen, dit is een hele stap vooruit; dit is een belangrijk precedent."

Wiebes heeft steeds ontkend dat Nederland een belastingparadijs is. Maar volgens GroenLinks is dat wél zo: "Nederland heeft allerlei structuren opgetuigd om belastingparadijs te zijn en daar moeten we heel snel mee afrekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl