NOS Nieuws

Bosbranden Zuid-Afrika bedreigen natuurgebieden

  • Bram Vermeulen / NOS
    Er zijn blushelikopters ingezet om het vuur te bestrijden
  • Bram Vermeulen / NOS
    Het vuur komt steeds dichter bij de eeuwenoude wijngaarden van Constantia
  • Bram Vermeulen / NOS
    De bosbranden gezien vanuit de plaats Houtbaai
  • EPA
    De bosbranden woeden al sinds zondag
  • EPA
    Bewoners van het gebied bekijken de vlammenzee
  • EPA
    Het vuur nadert de berg Chapman's Peak
  • AFP
    Honderden brandweermannen zijn ingezet

In de omgeving van Kaapstad woeden grote bosbranden. Enkele huizen in buitenwijken van de Zuid-Afrikaanse stad zijn in de as gelegd en tientallen mensen zijn geëvacueerd.

Er zijn geen meldingen over doden of zwaargewonden. Wel zijn zo'n vijftig mensen behandeld omdat ze rook hebben ingeademd. Een aantal scholen in de omgeving heeft uit voorzorg de deuren gesloten.

De harde wind en de hoge temperatuur maken het moeilijk om de bosbrand te bestrijden. "De brandweer zegt dat er zeker twee weken nodig zijn om deze brand te blussen", zegt correspondent Bram Vermeulen vanuit Houtbaai, vlak bij Kaapstad. De komende dagen gaat het wel minder hard waaien.

Natuurgebieden bedreigd

Het getroffen gebied is ongeveer 3000 hectare groot. Er wordt gevreesd dat het vuur overslaat naar nabijgelegen natuurgebieden. "Dit is geen lokale brand meer. Het hele Kaapse Schiereiland is eigenlijk één groot natuurreservaat", zegt Vermeulen.

In het getroffen gebied ligt onder meer het Kirstenbosch-park, een botanische tuin die populair is bij toeristen. Vanuit het park starten veel wandelroutes om de Tafelberg te beklimmen. Ook liggen er wijngaarden die honderden jaren oud zijn. Ook buitenwijken van Kaapstad worden bedreigd.

Bosbranden bij Kaapstad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl