NOS Voetbal

VfB Stuttgart: kampioen aan de doping?

Stuttgart en Freiburg in verlegenheid gebracht

Het Duitse voetbal is in de ban van een dopingschandaal. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig zou er bij VfB Stuttgart op grote schaal sprake zijn geweest van georganiseerd dopinggebruik. Toevallig of niet: in diezelfde periode klom Stuttgart op van de Tweede Bundesliga tot kampioen van Duitsland.

Een onderzoekscommissie maakte gisteren bekend dat VfB Stuttgart, en in mindere mate SC Freiburg, ruim dertig jaar geleden gebruikmaakten van de omstreden diensten van de Duitse sportarts Armin Klümper. De 79-jarige Klümper was werkzaam bij de Universiteit van Freiburg en zou Stuttgart systematisch van anabolen hebben voorzien.

Opmars

Opvallend is dat VfB Stuttgart juist in die jaren een grote opmars beleefde. Nadat de club in 1975 was gedegradeerd, keerde de Schwaben twee seizoenen later glansrijk terug. Grote namen in die tijd: Hansi Müller, Dieter Hoeness, Ottmar Hitzfeld, Asgeir Sigurvinsson, de broers Karlheinz en Bernd Förster en Joachim Löw. Saillant detail: de huidige Duitse bondscoach stapte in 1980 over van SC Freiburg naar VfB Stuttgart.

Bij de rentree op het hoogste niveau eindigde VfB Stuttgart in 1978 meteen op de vierde plek in de Bundesliga. En ook in de jaren daarop bleef de ploeg aan de top van het Duitse voetbal. In 1980 werd de halve finale bereikt van het UEFA Cup-toernooi, maar de echte bekroning kwam in 1984 met de landstitel.

Doping

Werd deze topprestatie soms geleverd onder invloed van doping? Volgens Andreas Singler, lid van de onderzoekscommissie, wel. Hij stelt in de Duitse krant Bild dat sportarts Klümper de anabolen bij de masseur van VfB Stuttgart bezorgde. De rekening zou vervolgens door de voetbalclub zijn betaald.

De betrokken spelers uit die tijd ontkennen elke betrokkenheid. "Ik heb daarmee nooit iets te maken gehad", reageerde Karlheinz Förster. De toenmalige keeper Helmut Roleder zegt alleen voor meniscusproblemen behandeld te zijn door Klümper: "Ik kan me herinneren dat hij een gewaardeerd sportarts was, met iets vooruitstrevendere behandelmethodes dan anderen. Maar van doping was, ook binnen het elftal, nooit sprake."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl