Wicky is een van de bekendste merken van Refresco
NOS Nieuws

Maker van Wicky-fruitdrink gaat naar de beurs

De Rotterdamse frisdranken- en sappenproducent Refresco Gerber gaat naar de Amsterdamse beurs. Het bedrijf bekijkt al een paar maanden diverse scenario's, van verkoop tot een beursgang. Met de beursgang wil Refresco geld ophalen voor groei en investeringen.

De maker van onder meer Wicky-drinks gaat nieuwe aandelen uitgeven, naast de verkoop van aandelen van de huidige eigenaren. Dat zijn de IJslandse investeringsmaatschappij 3i en de Britse eigenaar van drankenproducent Gerber. De beursgang is binnenkort, maar afhankelijk van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf.

6 miljard liter

Refresco is een grote Europese producent van frisdranken, water, vruchtensappen en energiedranken voor zowel huismerken als veel grote A-merken. De meeste producten worden niet onder een eigen merknaam verkocht. Zo kunnen de blikjes cola van de twee grote cola-fabrikanten bijvoorbeeld zomaar uit de fabrieken van Refresco komen.

Refresco is de laatste jaren flink gegroeid en heeft diverse branchegenoten opgekocht, waardoor de omzet in een tiental jaren tijd is verviervoudigd.

Het bedrijf produceerde in 2014 bijna 6 miljard liter frisdrank, behaalde een omzet van ruim 2 miljard euro en een nettowinst van 38 miljoen euro.

Het bedrijf heeft overal in Europa fabrieken. In totaal 27 vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Finland. Bij Refresco werken 4100 mensen. In 2013 fuseerde Refresco met het Britse Gerber.

Beursgang

De afgelopen weken hebben diverse bedrijven een beursgang aangekondigd of gemaakt, waaronder jenever- en likeurfabrikant Bols en brillenproducent GrandVision.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl