Jong Ajax-speler Ruben Ligeon in duel met Jong PSV-speler Aleksandar Boljevic
NOS Voetbal

Voetbalpiramide lijkt vroege dood te sterven

Het leek allemaal zo mooi. In een poging de doorstroming tussen het amateurvoetbal en betaald voetbal te bevorderen, presenteerde de KNVB eind vorig jaar het plan om met ingang van het seizoen 2016/2017 een 'tweede divisie' te introduceren. Maar nu al lijkt de beoogde voetbalpiramide getorpedeerd te worden.

Bij monde van Feyenoord-directeur Martin van Geel hebben inmiddels tal van clubs hun twijfels uitgesproken over het beoogde model. "Het brengt te veel kosten met zich mee. Het is voor ons als club een te grote belasting", zei Van Geel in NOS Langs de Lijn.

De tweede divisie zou de brug moeten gaan vormen tussen de eerste divisie en de topklasse, met als doel een geleidelijke ontwikkeling en opleiding van voetballers te stimuleren. Van de lagere klassen van het amateurvoetbal tot de eredivisie zou aldus een voetbalpiramide ontstaan die een geleidelijke doorstroming van amateurs naar profs mogelijk zou maken.

Twintig clubs zijn tegen

Inzet van de KNVB was om de beloftenteams van de betaald voetbalclubs te laten instromen in de bewuste voetbalpiramide, maar inmiddels hebben twintig clubs laten weten daar geen heil in te zien. En dat is opmerkelijk, aangezien er vorig jaar nog brede steun was voor het plan. Nadat eind november de Verenigingsraad Amateurvoetbal al akkoord ging, stemde de algemene vergadering betaald voetbal een paar dagen later ook in met de plannen.

Van Geel ziet Feyenoord liever in een aparte competitie voor beloftenteams acteren. "Spelen op maandagavond heeft veel meer voordelen dan spelen in het weekend op hetzelfde moment als het eerste elftal."

Voor 1 maart konden de profclubs kenbaar maken of ze met een beloftenelftal willen meedoen. Maar vooralsnog zien alleen Vitesse, AZ, FC Groningen, FC Utrecht, De Graafschap, Sparta Rotterdam, FC Volendam, Almere City en Brabant United (het combinatieteam van RKC Waalwijk en FC Den Bosch) heil in deelname. Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente zijn al actief in de Jupiler League.

Financieel onaantrekkelijk

"Wij hebben alle voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en we zijn tot de conclusie gekomen dat wij beter een goede beloftencompetitie op kunnen tuigen", stelt Feyenoord-directeur Van Geel.

De nieuwe opzet brengt volgens Van Geel ook te veel kosten met zich mee: "We moeten elke euro nog altijd omdraaien, als we dan ook nog een deel opzij moeten schuiven voor een technische staf, een medische staf en zestien contractspelers, dan is dat voor ons een enorme belasting."

Zijn collega bij PSV, Marcel Brands, is ook nog niet overtuigd. "Sportief is iedereen het eens met de nieuwe opzet", liet de lid van het technisch platform van de KNVB al eens in Metro weten. "Want je moet kunnen promoveren en degraderen. Maar tussen een wens en de financiële realiteit zit nog wel eens een afwijking."

Geen half werk

Van Geel wil al meteen werk maken van de plannen om een beloftencompetitie op te zetten en heeft dinsdagmiddag een gesprek met de betrokken partijen.

"Ik heb een meeting in Zeist met een paar technisch directeuren en met Jacco Swart van de ECV (Eredivisie CV). Daar gaan we kijken hoe we dat het beste structuur kunnen geven en hoe we daar een zo maximaal mogelijke weerstand gaan creëren voor onze belofteteams."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl