De voorgevel van de OPCW in Den Haag
NOS Nieuws

OPCW vernietigt eerste twee Syrische wapenfabrieken

De eerste twee fabrieken waarin Syrië chemische wapens maakte, zijn ontmanteld, meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in een maandelijkse rapportage. De OPCW verwacht dat deze zomer alle twaalf fabrieken zijn vernietigd.

Er zijn vijf ondergrondse fabrieken en zeven vliegtuighangars waar chemische wapens werden gemaakt in Syrië. In de vijf ondergrondse locaties wordt een op afstand bedienbaar controlesysteem geplaatst, om in de gaten te houden of de fabrieken niet weer in gebruik worden genomen. Het systeem wordt ook gebruikt door het Atoomagentschap van de Verenigde Naties (IAEA).

Alle chemische wapens die gemaakt zijn in Syrië zijn al vernietigd. Het ging om zo'n 1300 ton aan stoffen voor chemische wapens. Dat werd vorige zomer allemaal vernietigd, voor een groot deel op een Amerikaanse marineschip. De VN-Veiligheidsraad gaf in september 2013 de opdracht voor vernietiging van de wapens en fabrieken.

Gifgasaanval

Bij een gifgasaanval in Damascus in 2013 kwamen honderden mensen om het leven. Rebellen en de regering geven elkaar de schuld van de aanval. De OPCW heeft van enkele aanvallen gezegd dat er inderdaad gifgas is gebruikt, maar doet geen uitspraken over wie erachter zat. VN-chef Ban Ki-moon zegt dat het onderzoek naar de feiten doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl