De president van Namibië kreeg 5 miljoen dollar aan prijzengeld
NOS Nieuws

President Namibië beloond voor goed regeren

Aftredend president Pohamba van Namibië heeft een prijs van 5 miljoen dollar gekregen. Het gaat om de Mo Ibrahim-prijs, die wordt toegekend aan Afrikaanse bestuurders die hun land goed hebben geleid, de welvaart hebben vergroot en vervolgens de macht op een vreedzame manier hebben afgestaan.

Hifikepunye Pohamba (79) is een voormalige rebel die vocht voor de onafhankelijkheid van Namibië. Hij werd in 2004 gekozen tot president en herkozen in 2009. Pohamba wordt binnenkort opgevolgd door de winnaar van de vorige verkiezingen, Hage Geingob.

Volgens de jury van de Mo Ibrahim-prijs laat Pohamba een stabiel en democratisch Namibië achter. De president heeft laten weten dat hij het prijzengeld zal gebruiken om studenten met een moeilijke jeugd aan hoger onderwijs te helpen.

Miljardair

De prijs werd in 2007 in het leven geroepen door de Brits-Soedanese miljardair Mo Ibrahim, nummer 1638 op de recentste Forbes-lijst met 's werelds rijkste mensen. Qua geld is het de grootste prijs ter wereld voor een individu. Hij is bijvoorbeeld ruim vijf keer zo groot als de Nobelprijs.

Het is de bedoeling dat de Mo Ibrahim-prijs elk jaar wordt uitgereikt, maar het kwam er tot vandaag slechts twee keer van. De andere jaren waren er volgens de jury geen geschikte kandidaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl