NOS Nieuws

Boko Haram lijkt IS te kopiëren met onthoofdingsvideo

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft een onthoofdingsvideo gepubliceerd die erg lijkt op de video's van Islamitische Staat. In het filmpje, dat via Twitter is verspreid, zijn twee mannen te zien die zouden hebben gespioneerd voor de Nigeriaanse regering.

Ze zitten geknield voor een aantal gemaskerde en gewapende Boko Haram-strijders. Eén van de slachtoffers zegt dat hij van de regering geld heeft gekregen om informatie over de terreurgroep door te spelen. De onthoofding zelf is niet te zien; wel de onthoofde lichamen na de executie.

Hartslag en ademhaling

Afgelopen najaar publiceerde Boko Haram ook al een onthoofdingsfilmpje, maar dat was veel amateuristischer. De nieuwe video lijkt sterk geïnspireerd door de montages van IS. Zo is bij de beelden het geluid van een hartslag en zware ademhaling te horen. IS maakt daar ook gebruik van. Ook is volgens verslaggever Hans Jaap Melissen de zwart-witte IS-vlag te zien.

Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria een kalifaat uitgeroepen, net als Islamitische Staat in Syrië en Irak. Vorige maand zei Boko Haram te overwegen zich bij IS aan te sluiten. De laatste tijd voert de terreurgroep ook aanvallen uit buiten Nigeria, onder meer in de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl