NOS Voetbal

Van Praag wil veertig landen op WK

Van Praag wil 40 landen op WK

Als het aan Michael van Praag ligt, nemen in 2026 niet 32 maar 40 landen deel aan het WK voetbal. Hij wil dat alle zes confederaties een extra ticket mogen verdelen. Daarnaast moeten de wereldkampioen en de gastlanden automatisch geplaatst zijn.

Als het WK in één land wordt gehouden, dan wil hij het laatste entreebewijs via play-offs verdelen. "Ik vind dat meer landen de kans moeten krijgen om op een WK uit te komen'', zei Van Praag tijdens de presentatie van zijn verkiezingscampagne voor het voorzitterschap van de FIFA. "Het WK moet niet alleen een feestje voor de heel grote voetballanden worden. Volgens mij vinden we het allemaal prachtig als een klein land goed presteert."

Als Van Praag op 29 mei tot opvolger wordt benoemd van FIFA-baas Sepp Blatter, dan overweegt hij op het WK van 2022 ook al meer deelnemers toe te laten. Verder wil de huidige voorzitter van de KNVB dat de FIFA dichter bij de leden komt te staan. Daarom wil hij de komende vier tot zes jaar op ieder continent een regionaal ondersteuningscentrum openen, waar de expertise van veel leden kan worden gedeeld.

Er ligt te veel macht in de kantoren van de FIFA en te weinig in de kantoren van de confederaties.

Michael van Praag

Van Praag wil primair investeren in voetbal. "Dus geen dure films over de FIFA van 20 miljoen euro of duurder." Als het aan hem ligt, krijgen alle bij de FIFA aangesloten nationale bonden (209 in totaal, red.) geen 250.000 dollar, maar 1.000.000 dollar, zo'n 890.000 euro, per jaar. Ook het prijzengeld van het WK en de Confederations Cup moet in zijn ogen omhoog, dat in combinatie met de kosten voor de deelnemers.

Van Praag ziet een grotere rol weggelegd voor de confederaties in het voetbal, zoals de UEFA waarvan hij bestuurslid is: "Er ligt te veel macht in de kantoren van de FIFA en te weinig in de kantoren van confederaties. Ik geloof in samenwerking en daarom wil ik een Presidents Board instellen. Met daarin de voorzitters van alle confederaties."

Nadat hij zijn verhaal had gedaan, haastte Van Praag zich naar Schiphol om af te reizen naar Paraguay. Op een congres van de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol wil hij zijn stem laten horen. Ook zijn rivalen Sepp Blatter, Luis Figo en prins Ali zullen daar aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl