Oud-generaal Haftar
NOS Nieuws

'Libische Sisi' benoemd tot legerleider

Het officiële Libische parlement heeft de omstreden oud-generaal Khalifa Haftar benoemd tot legerleider. Hij moet namens de internationaal erkende regering van Libië, die nauwelijks nog macht heeft, de orde herstellen in het verscheurde land. Hij wordt wel gezien als de Libische evenknie van de Egyptische president Sisi.

Sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 verkeert Libië in chaos. Grote delen van het land, waaronder de hoofdstad Tripoli, zijn in handen van milities. Eén daarvan, Libische Dageraad, heeft in Tripoli een eigen regering en parlement geïnstalleerd, gedomineerd door radicale moslims. Ook de terreurgroep Islamitische Staat heeft al voet aan de grond gekregen in Libië. De officiële regering van Libië trok zich vorig jaar terug in de oostelijke havenstad Tobroek, vlak bij de grens met Egypte.

Privéleger

De gepensioneerde generaal Haftar mengde zich vorig jaar met een privéleger in de strijd tegen de islamitische milities. Zijn troepen proberen sindsdien onder meer Benghazi, de tweede stad van Libië, in handen te krijgen. Ook viel hij in mei 2014 het Libische parlement aan, dat toen nog in Tripoli zetelde. Daarmee maakte hij zich niet geliefd bij het officiële gezag.

Haftar wordt gesteund door Egypte, onder meer omdat hij zich net als de Egyptische president Sisi keert tegen de Moslimbroederschap. Verder krijgt hij steun van seculiere Libiërs die de officiële regering te zwak vinden.

Tegenstanders zeggen dat Haftar alleen maar meer verdeeldheid veroorzaakt, onder meer doordat hij zich verzet tegen de vredesbesprekingen die de VN op gang wil brengen tussen de regeringen in Tobroek en Tripoli. Hij zou een nieuw, autoritair bewind willen vestigen in Libië. De machthebbers in Tripoli zeggen dat de voormalige strijdmakker van Kadhafi een oorlogsmisdadiger is.

Staatsgreep

Khalifa Haftar is ongeveer 72 jaar en was als jonge officier in 1969 nauw betrokken bij Kadhafi's staatsgreep, die een einde maakte aan de Libische monarchie. Jarenlang speelde hij een belangrijke rol in het Libische leger, maar in de jaren 80 keerde Haftar zich tegen het bewind van Kadhafi. Hij vluchtte uiteindelijk naar de Verenigde Staten, waar hij zeker twintig jaar woonde en samenwerkte met de CIA.

Tijdens de opstand tegen Kadhafi in 2011 keerde Haftar terug naar Libië om mee te vechten tegen de dictator. Na de val van Kadhafi verdween de oud-generaal weer uit beeld, totdat hij begin 2014 zijn rentree maakte. In een videoboodschap ontvouwde hij zijn plan om orde op zaken te stellen in Libië.

Operatie Libische Waardigheid

Aanvankelijk leidde dat vooral tot hoongelach, want er gebeurde helemaal niets. Maar enkele maanden later bleek Haftar over een leger en zelfs gevechtsvliegtuigen te beschikken. Met zijn Operatie Libische Waardigheid probeert hij sindsdien, net als in Egypte, de seculiere staat te herstellen. En sinds vandaag doet hij dat dus namens de officiële Libische regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl