NOS Nieuws

Netanyahu: speech in Congres niet om Obama te beledigen

Netanyahu: ik wil Obama niet beledigen

"Mijn speech in het Amerikaanse Congres is niet bedoeld om president Obama te beledigen. Ik heb veel respect voor hem", zei de Israëlische premier Netanyahu over de uitnodiging die hij heeft gekregen van de Republikeinen. Hij deed dat in een toespraak voor de Amerikaans-Israëlische lobbygroep AIPAC.

Voor zijn opmerking kreeg Netanyahu een staande ovatie van de ongeveer 15.000 bezoekers die op het evenement waren afgekomen. Het was het officiële begin van het omstreden bezoek van de Israëlische premier aan de VS.

Hij benadrukte dat zijn toespraak in het Congres alleen zal gaan over het gevaar dat het Iraanse atoomprogramma is voor Israël. Volgens Netanyahu verspreidt Iran geleidelijk zijn "tentakels van terreur" over de hele wereld. "Als Israëlisch premier ben ik verplicht me uit te spreken zolang ik dat kan stoppen."

Betrekkingen

De premier zei verder dat de berichtgeving over de verslechterde betrekkingen tussen de VS en Israël nergens op gebaseerd is. Volgens Netanyahu is de band tussen beide landen juist "sterker dan ooit".

President Obama heeft een paar keer gezegd dat hij niet bereid is om Netanyahu tijdens dit bezoek te ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl