NOS NieuwsAangepast

Vriendin Nemtsov op weg naar huis

Anna Doeritskaja wil weg uit Rusland

Anna Doeritskaja, het fotomodel dat vrijdag naast de Russische oppositieleider Boris Nemtsov liep toen die werd vermoord, is via Skype geïnterviewd door een televisiestation in Moskou, toen ze nog in Rusland werd gehouden door de politie.

Als enige getuige van de moord is Doeritskaja herhaaldelijk verhoord. Ze begreep niet waarom en wilde vooral naar huis, zei ze in het gesprek. Inmiddels is ze teruggevlogen naar haar land Oekraïne, meldt het Russische persbureau Interfax.

De 23-jarige vrouw zou al een tijdje de vriendin zijn geweest van de ruim 30 jaar oudere Nemtsov. Vrijdagavond was ze met hem uit eten geweest. Toen ze rond middernacht vlak bij het Kremlin liepen, werd de 55-jarige oppositieleider vier keer in de rug geschoten door een man die uit een voorbijrijdende auto sprong. De dader wist te ontkomen.

Boris Nemtsov

Lichtgekleurde auto

Op de vraag van TV Rain, een onafhankelijk Russische televisiestation, waar de schutter vandaan kwam, antwoordde Doeritskaja: "Dat weet ik niet. Het gebeurde achter mijn rug. Toen ik me omdraaide zag ik alleen een lichtgekleurde auto, maar geen merk en nummerbord. De auto reed weg."

De politie nam Doeritskaja na de moord mee voor verhoor. Volgens haar duurde dat verhoor tot zaterdagochtend. De politie nam haar iedere dag mee voor nieuwe verhoren. "Ze vertellen mij niet wanneer ze me laten gaan en waarom ze me hier houden."

Begrafenis

Het model wilde graag snel terug naar Oekraïne. Ze zei eerder: "Ik begrijp niet waarom ik nu nog in de Russische federatie ben. Ik wil naar mijn moeder. Die is ziek en heeft het psychisch erg zwaar."

Nemtsov, die een criticus van president Poetin was, wordt morgen in Moskou begraven. Of Doeritskaja daar bij is, is nog maar de vraag: "Ik kan niet naar buiten. Waarschijnlijk ga ik niet." Het is onduidelijk of Doeritskaja, nu ze is vrijgelaten, alsnog naar de begrafenis gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl