NOS Nieuws

Kevin Spacey krijgt zijn zin

Kevin Spacey: minder verspilling

Het derde seizoen van de Netflix-serie House of Cards is verschenen. Redacteur Rachid Finge sprak in Londen onder anderen met acteur Kevin Spacey.

Kevin Spacey begint zijn zin te krijgen. De acteur is niet alleen hoofdrolspeler in de Netflix-serie House of Cards, maar ook co-producent van de serie. Hij heeft een hekel aan het fenomeen pilots. Mede door hem beginnen die langzaam maar zeker te verdwijnen.

Televisiezenders laten normaal gesproken eerst een pilot van een serie maken. Creatievelingen is dat een doorn in het oog. Het betekent dat al heel snel duidelijk moet zijn welke kant verhaallijnen op gaan en hoe de belangrijkste karakters in de serie in elkaar zitten. Een pilot maakt het veel moeilijker om een verhaal langzaam op te bouwen of een karakter geheimzinnig te houden.

House of Cards kende geen pilot. Netflix zag iets in het idee voor de serie en besloot meteen een cheque uit te schrijven.

"Ik denk dat er nu mooie voorbeelden zijn van andere bedrijven, tv-zenders en andere platforms die het succes van dit model volgen", zegt Spacey in een exclusief gesprek met de NOS. "Er wordt steeds minder geld verspild aan pilots en steeds vaker worden series meteen uitgezonden. Het is fijn dat tv-zenders het lef hebben om een serie meteen te steunen."

Series populair

Opvallend is dat ook de grootste acteurs nu graag in series spelen. Vroeger was het wellicht het teken van een aflopende carrière, maar nu niet meer. Komend jaar verschijnt er meer dan 300 uur aan series die exclusief op Netflix zijn te zien en ook concurrenten als HBO en Amazon maken hun eigen content. Niet alleen Spacey en tegenspeelster Robin Wright, maar ook acteurs als Matthew McConaughey, Adam Sandler en Bill Murray zijn in series te zien.

De kwaliteit van al die exclusieve series is hoog, zegt acteur Michael Kelly, die in House of Cards de rechterhand van politicus Frank Underwood (Spacey) speelt. "Iedereen wil nu in televisieseries spelen, zelfs de grote Hollywood-sterren. Ze hebben het gevoel dat ze er echte kunst kunnen maken."

Michael Kelly: tv-series populair

Extra's: acteren en regisseren

Net als vorig seizoen speelt Robin Wright Claire Underwood, maar regisseert ze ook twee afleveringen. "Hemels", zegt ze.

Robin Wright: hemels

De aanwezigheid van Michael Kelly (Doug Stamper) is een verrassing. Wat doet hij hier eigenlijk?

Michael Kelly: cliffhanger

Series zonder pilot kunnen ook een keerzijde hebben: de Netflix-serie Marco Polo kreeg maar weinig lovende kritieken. Desondanks is er wel een tweede seizoen van de serie gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl