Rafael Nadal
NOS Sport

Nadal heeft gelijk, gravel verliest terrein

Rafael Nadal is in de bres gesprongen voor de tennistoernooien op gravel. De Spanjaard heeft het gevoel dat het gemalen baksteen steeds meer terrein verliest op de ATP Tour en denkt dat het aantal blessures daardoor toeneemt. Heeft hij daarin gelijk?

"Een harde ondergrond leidt tot veel meer blessures bij de spelers", sprak Nadal na zijn toernooizege in Buenos Aires, zijn 46ste titel op gravel. "Dit blijkt uit de statistieken, dus er gaat iets niet goed als steeds meer toernooien voor hardere banen kiezen."

"Dit kan grote gevolgen hebben voor onze fysieke gesteldheid. Het is juist ook belangrijk om na je loopbaan gezond te zijn. Daarom moeten we deze traditie ook beschermen. Het maakt een sport groter als er nieuwe en traditionele toernooien met elkaar gecombineerd worden."

Gras dringt gravel terug

Nadals bewering dat het aantal graveltoernooien terugloopt in vergelijking met toernooien op een harde ondergrond klopt. Twintig jaar geleden maakten graveltoernooien 37,2 procent uit van de ATP-kalender. In 2015 is dat 32,4 procent. Er zijn tien toernooien verloren gegaan.

Hardcourt en tapijt beslaan 55 procent van de kalender en dat was twintig jaar geleden ook zo, zij het met ook hier tien toernooien minder. De terugloop van gravel komt ook doordat het grasseizoen een week langer is dan voorheen. Het totaal aantal toernooien is de afgelopen twintig jaar teruggelopen van 86 naar 68.

  • AFP
    Rafael Nadal verovert in Buenos Aires zijn 46ste titel op gravel

Blessures

Of Nadal ook gelijk heeft met zijn bewering dat meer spelers geblesseerd raken op een harde ondergrond dan op gravel, is nog niet aangetoond. Spelen op hardcourt of tapijt vormt een zwaardere belasting van de gewrichten, maar wedstrijden op gravel duren langer en kunnen op die manier ook hun tol eisen.

De Nederlandse tennisbond, KNLTB, is bezig met een onderzoek naar het effect van de baansoort op de gezondheid van een tennisser, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Steeds meer verenigingen kiezen voor kunstgras als ondergrond, omdat dit in onderhoud financieel aantrekkelijker is. Bovendien kan op kunstgras het hele jaar gespeeld worden, waar gravel ´s winters onbespeelbaar is.

TNO deed in 2011 al een soortgelijk onderzoek en daaruit kwam naar voren dat er geen significant verschil bestaat wat betreft blessures die werden opgelopen tijdens het spelen op gravel of bijvoorbeeld hardcourt.

Blessure-incidentie per ondergrond (TNO, 2011)

OndergrondAantal spelersAantal geblesseerdenAantal blessuresAantal speelurenIncidentie
Gravel141242611.2942,3
Kunstgras6610119.5081,2
Combinatie van ondergronden105274637.1222,2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl