NOS Nieuws

Onderzoek naar dood Papillon (7) in Heerlen

Burgemeester Depla van Heerlen laat onderzoeken of de dood van het 7-jarige jongetje Papillon voorkomen had kunnen worden. Hij spreekt van een vreselijk incident, dat diepe indruk heeft gemaakt.

De jongen werd gisteren dood gevonden in het appartement in Heerlen waar hij met zijn moeder woonde. Vermoedelijk heeft de 40-jarige moeder, die psychische problemen heeft, hem om het leven gebracht. Zij zit vast en wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Crisisdienst

Een vriendin van de moeder zegt in het AD dat de vrouw stemmen hoorde, blowde, veel alcohol dronk en medicijnen slikte. Afgelopen donderdag zou de crisisdienst van ggz-instelling Mondriaan nog bij haar langs zijn geweest. Sindsdien was de moeder volgens haar vriendin bang dat Papillon bij haar zou worden weggehaald en dreigde ze hem en zichzelf iets aan te doen.

Gisterochtend wisten hulpverleners te voorkomen dat de moeder zelfmoord zou plegen door van een viaduct te springen. Uit haar woorden begrepen de hulpverleners dat er thuis iets was gebeurd, waarna het lichaam van de jongen werd gevonden. Bovenburen omschrijven Papillon in het AD als "een verlegen, intens lieve jongen".

Feitenrelaas

Burgemeester Depla heeft vanochtend overleg gehad met politie, justitie, de Kinderbescherming en Mondriaan. Alle partijen zullen om te beginnen een feitenrelaas opstellen, waarin ze de gebeurtenissen van de afgelopen dagen beschrijven. Die informatie gaat vervolgens naar de Inspectie Jeugdzorg, die samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid & Justitie de zaak onderzoekt.

"Ik begrijp dat er vanuit de buurt en door de media vragen worden gesteld over wat er zich heeft afgespeeld en hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt Depla. "We zouden allemaal liever vandaag dan morgen duidelijkheid willen hebben, maar het is van het grootste belang dat er een objectief en onafhankelijk oordeel komt van de inspectie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl