Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen
NOS Nieuws

Zorgverleners zonder inkomen door pgb-problemen

De uitbetaling van hulpverleners die werken voor patiënten met een persoonsgebonden budget (pgb) verloopt nog altijd problematisch. Dat meldt Nieuwsuur. Er zijn nog steeds zorgverleners en kleinschalige zorginstellingen die geen geld over de maand januari hebben ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Staatssecretaris Van Rijn stelde afgelopen week dat in maar 1 procent van de gevallen de uitbetaling niet op tijd plaatsvindt, maar volgens Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) is dat beeld veel te rooskleurig.

Uit een inventarisatie van BVKZ van vrijdag onder 53 pgb-gefinancierde zorgaanbieders blijkt dat 51 procent van de facturen van januari nog altijd niet is betaald door de SVB, die sinds dit jaar de betalingen doet. Het gaat om 460 van de 909 facturen.

Voorschot van de gemeente

In Nieuwsuur vertelt de Limburgse Sylvia van der Wouw haar verhaal. Ze werkt al zeven jaar voor een dementerende alleenstaande man. Nooit waren er problemen met haar salaris, tot dit jaar. "Ik werk nu twee maanden zonder dat ik een cent heb ontvangen."

Gemeenten worden door zorgverleners overspoeld met vragen. Een aantal gemeenten verstrekt inmiddels voorschotten. Morgen moet staatssecretaris Van Rijn zich voor de derde keer in korte tijd verantwoorden in de Tweede Kamer over de uitbetalingsproblemen bij de SVB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl