Tasmangletsjer
NOS Nieuws

Lichaam bergbeklimmer na 41 jaar gevonden

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is na 41 jaar waarschijnlijk het lichaam gevonden van een 19-jarige bergbeklimmer die in september 1973 verdween. Hij kwam samen met een 64-jarige klimmer in een lawine terecht op de Tasmangletsjer in nationaal park Aoraki/Mount Cook.

Het lichaam van de oudere klimmer werd vrij snel na het ongeluk gevonden, maar van de jongste klimmer werd alleen de rugzak teruggevonden.

Ik durfde niet verder te kijken want het was geen prettig gezicht.

Gavin Lang, de gids die het lichaam vond

Een gids vond het lichaam aan de voet van de Tasmangletsjer. "Ik zag eerst wat spullen, zoals een tentharing, een leren handschoen, lange wollen sokken en stof van een jas of broek", vertelt hij.

"Toen zag ik het lichaam met een leerachtige huid en een stel laarzen ernaast. Ik durfde niet verder te kijken want het was geen prettig gezicht."

'Enorme opluchting'

De gids fotografeerde het lichaam en stuurde de foto met de coördinaten van de vindplaats naar de politie. De materialen en kleding op de foto's bleken overeen te stemmen met het materiaal dat begin jaren 70 door bergbeklimmers werd gebruikt.

Ook was het lichaam door de kou goed bewaard gebleven en kon er DNA worden afgenomen. Dat moet nu definitief uitwijzen of het gaat om het lichaam van de destijds 19-jarige bergbeklimmer.

"Voor zijn familie zou dat goed nieuws zijn", zegt een lawine-expert uit het gebied. "Vaak kunnen familieleden niet begrijpen waarom we iemand niet kunnen terugvinden. Dus als iemand alsnog gevonden wordt, ook al is dat zoveel jaren later, kan dat voor de familie een enorme opluchting zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl