Bobsleeër Brotr van der Zijde in de slee van de Zwitserse stuurman Rico Peter
NOS Sport

Van der Zijde en Dekker verleggen hun grenzen over de grens

Vorig seizoen maakten ze nog deel uit van Nederlandse bobsleeteams. Na de Olympische Spelen in Sotsji kozen remmers Bror van der Zijde en Sanne Dekker echter voor een baan in buitenlandse dienst. Van der Zijde ging een Zwitsers avontuur aan met Rico Peter, Dekker meldde zich in de slee bij de Oostenrijkse Christina Hengster.

Van der Zijde, die gezien wordt als een van de sterkste remmers wereldwijd, stond al langer internationaal in de belangstelling. Toen na de Olympische Spelen het budget in Nederland fors werd teruggeschroefd, wist de remmer genoeg.

“Ik wil presteren. Ik heb in Nederland hele mooie jaren gehad", aldus Van der Zijde. "Maar ook jaren waarin we heel hard startten, maar niet goed beneden kwamen omdat de piloot nog niet zo ervaren was. Dat maakte het soms moeilijk om de motivatie te behouden.”

In het geval van Sanne Dekker was de keuze een harde: het was stoppen, of doorgaan in het buitenland. Bobsleeën in Nederland was voor de remster geen optie meer nadat ze vorig seizoen de push-off voor de Olympische Spelen had verloren. Ze hekelt het manier waarop het bobsleeën voor vrouwen in Nederland functioneerde.

“Ik heb het idee dat heel veel dingen niet eerlijk zijn gezegd. Ik kan niet een incident aanwijzen, maar dat is mijn gevoel. In Oostenrijk wordt alles eerlijk besproken, op een normale manier. Het is heel makkelijk om me daar goed bij te voelen, want ik weet waar ik aan toe ben.''

Verrassing

De vraag om als remster bij de ploeg van Christina Hengster te komen kwam voor Dekker dan ook als een verlossing. Het duo eindigde bij de WK in Winterberg als elfde. Niet de topklassering waarop was gehoopt, maar het paste in de lijn van het seizoen, dat met ups en downs verliep. De vijfde plaats op de EK was de beste klassering voor de Oostenrijkse bob.

"Voor mij is professionaliteit dat je er 200 procent voor gaat en er alles voor wilt doen. Ook als het gaat om de slee. Als ze hier bijvoorbeeld denken dat het verschil maakt als een rubbertje van de slee een millimetertje minder is, dan proberen ze het gewoon.”

Van der Zijde wil nu echt presteren

In Zwitserse dienst, bij piloot Rico Peter, heeft Bror van der Zijde al een aantal medailles gewonnen tijdens de World Cups en de EK. De wereldkampioenschappen verlopen tot nu toe wat minder gelukkig. De tweemansbob werd zevende, op 0,02 van de vijfde plaats.

Het laat onverlet dat voor zowel Van der Zijde als Dekker een nieuwe wereld opengaat. De wereld van de professionele sport. “In Zwitserland hebben ze een wat andere kijk op sleeën. Ze trainen misschien net iets minder hard dan wij, maar wel wat efficiënter”, legt Van der Zijde uit.

Twee sterke Nederlandse remmers investeren zo buiten de grenzen in hun toekomst. Maar voor de Olympische Spelen van 2018 kan dat een probleem opleveren. Willen ze in Zuid-Korea meedoen, dan zijn er twee opties: weer aansluiten bij een Nederlands team of een andere nationaliteit aanvragen.

Alle opties open

Een olympisch avontuur met Zwitserland zit er echter niet in voor Van der Zijde. Het verkrijgen van een Zwitsers paspoort duurt zes jaar. De remmer, wiens contract bij Rico Peter na dit seizoen afloopt, houdt daarom alle opties open. “Er zijn landen waar je in twee jaar een paspoort kunt krijgen."

"Maar als er in Nederland iets moois wordt opgezet, sluit ik dat ook niet uit. Maar dan heb ik wel wat eisen: ik wil voorin meedoen. Het klinkt misschien verwend, maar ik heb de Olympische Spelen meegemaakt. Hartstikke gaaf, maar voorin racen is nog veel leuker.”

Dekker is in ieder geval ook volgend seizoen nog actief voor haar Oostenrijkse werkgever. “En hoe het daarna loopt, weet ik nog niet. Wat ik wel weet, is dat ik waarschijnlijk niet meer bij een Nederlands team terugkom.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl