Trainer Fred Rutten wilde vrijdag nog niks zeggen over zijn vertrek bij Feyenoord
NOS Voetbal

'Rutten mist topsportklimaat bij Feyenoord'

Het vertrek van Fred Rutten bij Feyenoord hing al een paar dagen in de lucht. In Rotterdam was het nieuws al veel langer bekend. Voor de dubbele Europa League-ontmoeting met AS Roma liet Rutten de clubleiding al weten dat zijn toekomst niet bij Feyenoord ligt. Nu het hoge woord eruit is, legt commentator Ronald van der Geer uit waarom er een einde komt aan de samenwerking tussen club en trainer.

Op 12 februari klopte Rutten al bij de clubleiding aan. We zijn nu ruim twee weken verder. Komt dit nieuws niet een beetje laat?

"Feyenoord geeft als uitleg dat men rust wilde bewaren. De focus moest blijven liggen op de wedstrijden tegen AS Roma en FC Utrecht, en vooral niet op de toekomst van Rutten. Dat is natuurlijk totaal mislukt, want in elk interview is er gevraagd naar de toekomst van Rutten. Er werd veel te veel gespeculeerd. Dat leidde eigenlijk alleen maar af, dus het was misschien beter geweest om eerder duidelijkheid te geven naar buiten toe."

"Aan de andere kant snap ik het ook wel, want zoiets heeft ook effect op de spelers. Op het moment dat spelers weten dat hun trainer vertrekt, dan gebeurt er altijd iets in een spelersgroep. Misschien was dat de achterliggende gedachte."

Waarom blijft Rutten niet nog een jaartje?

"Hij vindt dat het topsportklimaat, zoals hij dat voor ogen heeft, ontbreekt bij Feyenoord. Er moeten risico's genomen worden, vindt Rutten. Hij is met een valse start begonnen bij Feyenoord. Hij wist dat er twee spelers zouden vertrekken uit de succesvolle selectie van Ronald Koeman. Dat werden er vier. Het duurde daarna heel lang, tot het einde van de transferperiode, voordat hij de selectie rond had. Jens Toornstra kwam heel laat, Kazim-Richards was niet helemaal fit toen hij kwam. En Boulahrouz is hem bijna in de mik geschoven."

"Dat wilde hij komend seizoen niet meer. Rutten wilde vooruit werken, maar Feyenoord heeft natuurlijk geen goede financiële geschiedenis; het wil niet veel risico's meer nemen."

"Een voorbeeld: in de winterstop wilde Rutten Tjaronn Chery van FC Groningen aan de selectie toevoegen, omdat hij er rekening mee hield dat Jordy Clasie in de zomer vertrekt. Zo zou hij Chery alvast kunnen laten wennen aan Feyenoord. En dan had hij het gat dat Clasie achter zou laten meteen opgelost."

Had Feyenoord nog wel een seizoen door gewild met Rutten?

"Feyenoord stond een beetje met de rug tegen de muur. Want de vraag is natuurlijk: wie moet er dan voor de groep staan? Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Wat je hebt kun je dan maar beter koesteren, door te proberen om er toch samen uit te komen."

"Feyenoord heeft tot twee maanden geleden via Martin van Geel (technisch directeur, red) altijd laten weten: wij willen heel graag verder met Fred Rutten. Rutten heeft zelf tot de winterstop altijd gezegd: daar komen we wel uit, dat is geen enkel probleem. Maar in de winterstop werd er niet over gesproken, en het duurde en duurde maar. Daardoor kon je wel invullen dat ze allebei een andere koers zouden gaan varen."

'Fredje, kom op hoes an', stond zaterdag op een spandoek bij FC Twente. Gaat dat gebeuren?

"Gek genoeg doen Twente en Rutten er alles aan om te ontkennen dat er contact is geweest. Het is natuurlijk ook niet chique om te zeggen dat ze al sinds januari met elkaar praten. Ik denk dat die lijnen tussen Twente en Rutten er inmiddels wel zijn. Rutten was vrijdag wel heel stellig door het af te doen als 'onzin'. Maar ja, wat vrijdag nog onzin is kan over drie dagen actueel zijn."

"Ook bij FC Twente zal Rutten niet het topsportklimaat vinden, maar als hij daar -zoals de verhalen gaan- inderdaad uitvoering gaat geven aan het technisch beleid, dan komt hij in een positie waarin hij dat topsportklimaat zelf kan gaan creëren. Wat hij Van Geel verwijt, kan hij dan op de juiste manier in de praktijk brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl