Sepp Blatter
NOS Voetbal

Blatter bezorgd over racisme in Rusland

Sepp Blatter heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de omvang van het racisme in Rusland, het land waar in 2018 het WK voetbal plaatsvindt. De FIFA-voorzitter reageert daarmee op een vrijdag verschenen rapport waarin discriminatie rond het Russische voetbal onder de loep wordt genomen.

Het FARE network (Football Against Racism in Europe), dat namens de Europese voetbalbond UEFA de strijd aangaat met racisme, en het in Moskou gesitueerde Sova Center, dat onderzoek doet naar nationalisme en racisme, rept van ruim tweehonderd gevallen van discriminerend gedrag die gelinkt kunnen worden aan het Russische voetbal in de voorbije twee seizoenen.

Piara Powar van FARE zei in een toelichting op de cijfers dat het onderzoek, dat de periode mei 2012 tot mei 2014 beslaat, een "afschuwelijk beeld geeft van een nationale competitie die bol staat van racisme en xenofobie".

Extreemrechtse teksten

In het najaar werkte CSKA Moskou op last van de UEFA twee Champions League-wedstrijden af in een lege Arena Chimki. De straf volgde op ongeregeldheden tijdens het uitduel met AS Roma, waar Russische fans spandoeken met extreemrechtse teksten toonden. De club had er net een straf opzitten na racistisch gedrag van de supporters rond een uitwedstrijd tegen het Tsjechische Viktoria Plzen.

Blatter had afgelopen juli de Russische president Vladimir Poetin al op het hart gedrukt het bestrijden van racisme een hoge prioriteit mee te geven. Maar veel effect heeft dat blijkbaar niet gehad.

"Racisme is een van de onderwerpen die bij mij hoog op de agenda blijft staan", benadrukte de FIFA-baas als reactie op het jongste rapport nog eens. "Als het niet stopt, moeten er sancties volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl