Voorzitter Jean Debie van militaire vakbond VBM
NOS Nieuws

'Regeling chroom-zieken is unieke stap'

"Deze tegemoetkoming door defensie is uniek, ik ben er blij mee", zegt Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM. Hij reageert daarmee op het akkoord dat de vakbonden sloten met minister Hennis van Defensie over de medewerkers die zeggen ziek te zijn geworden door het werken met de gifverf chroom-6.

De (ex-)medewerkers kunnen een vergoeding krijgen van maximaal 15.000 euro. "Defensie was in het verleden altijd zeer terughoudend wanneer het verantwoordelijkheid moest nemen als er iets mis was in de organisatie. Met deze tegemoetkoming heeft defensie alles opengezet."

Defensie neemt verantwoordelijkheid, maar is nog niet aansprakelijk.

VBM-voorzitter Jean Debie

De vergoeding is een voorschot en kan nog stijgen wanneer blijkt dat defensie nalatig heeft gehandeld. In dat geval kan defensie aansprakelijk worden gesteld voor de ziektegevallen. "Maar defensie kan pas aansprakelijk worden gesteld als het RIVM heeft vastgesteld dat er een causaal verband is tussen de ziekte van de werknemers en de blootstelling aan chroom-6", zegt Debie.

"Dat onderzoek gaat zeker twee jaar duren. Voor mensen die longkanker hebben gekregen door de blootstelling aan de gifverf is dat misschien te lang om dat nog mee te maken. Deze mensen krijgen nu een tegemoetkoming om de nood enigszins te lenigen."

Naast een geldbedrag kunnen zieke werknemers ook in aanmerking komen voor voorzieningen. "Op deze manier kunnen ze aanspraak maken op bijvoorbeeld een traplift, die niet wordt vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl