Minister Bussemaker van Onderwijs
NOS Nieuws

Bussemaker hoopt op dialoog studenten en bestuurders

Minister Bussemaker van Onderwijs hoopt dat de landelijke studentenactie woensdag leidt tot een gesprek tussen studenten, docenten en bestuurders. Wel hoopt ze dat de universiteiten niet worden platgelegd.

De studentenactie, die begon in het Bungehuis in Amsterdam, breidt zich uit. Op een vergadering werd woensdag uitgeroepen tot actiedag. Op die dag moet op universiteiten in het hele land gedemonstreerd worden voor meer democratie en inspraak.

Kwaliteit

"Ik hoop dat het een dag wordt waarop studenten met hun docenten en bestuurders praten over de kwaliteit van onderwijs, over wat verbeterd kan worden", zegt Bussemaker.

"Dat juich ik alleen maar toe. Maar ik hoop wel dat het op een goede manier gaat. Het zou heel vervelend zijn als er geen onderwijs meer gegeven kan worden en als er geen onderzoek kan worden gedaan."

Toekomst

Bussemaker benadrukt dat de studenten in Amsterdam op een aantal punten hun zin hebben gekregen.

De minister komt voor de zomer met een plan voor de toekomst van het hoger onderwijs. "Daar zullen ook veel voorstellen in zitten om de kwaliteit te verbeteren met een forse financiële impuls. Ik zou ook tegen de studenten willen zeggen: denk daarover na."

'Ik juich de dialoog tussen studenten en docenten toe'

Vereniging van universiteiten

Ook Karl Dittrich, de voorzitter van de VSNU, hoopt dat er niet alleen actie wordt gevoerd. "Het belangrijkste advies aan de bestuurders is: ga het gesprek aan met de studenten en luister naar hun klachten en wensen."

Hoewel de universiteit volgens Dittrich in principe een van de meest democratisch georganiseerde instellingen op aarde is, blijkt uit de acties dat er nog wel een probleem is. "Het gaat klaarblijkelijk niet niet om de structuur van medezeggenschap, maar om een cultuur van medezeggenschap."

De onvrede is niet alleen gericht op de bestuurders. "Het gaat over de gang van zaken op de universiteit. Het heeft te maken maken de verhouding tussen onderwijs en onderzoek, met de publicatiedruk, met de hoeveelheid tijdelijke contracten en de kwaliteit van het onderwijs", zegt Dittrich. Een van de problemen is volgens hem dat universiteiten steeds minder geld per student krijgen. "Daardoor moeten bestuurders keuzes maken. Die doen altijd pijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl