NOS Nieuws

Miljardenovername door Nederlandse chipfabrikant

De Nederlandse chipfabrikant NXP neemt voor bijna 12 miljard dollar (10,5 miljard euro) de Amerikaanse concurrent Freescale Semiconductor over. De twee bedrijven zijn samen meer dan 40 miljard euro waard en krijgen een jaaromzet van meer dan 10 miljard dollar.

De combi wordt marktleider in allerlei chips voor de autoindustrie en voor betalings- en identificatiesystemen. Met de overname wil NXP kosten besparen en het marktaandeel vergroten. De twee bedrijven denken na de fusie een half miljard dollar per jaar aan kosten te kunnen besparen.

"Schaalgrootte is belangrijk", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers in het NOS radio 1 Journaal. "Een chipfabriek neerzetten kost een paar miljard en chipmachines kosten 50 miljoen euro voor een gewone terwijl de nieuwste generatie al 100 miljoen euro per stuk kost. Dat zijn investeringen die je als kleinere speler niet meer alleen kunt opbrengen."

'Internet of things'

Het Texaanse Freescale komt voort uit de stal van Motorola, een pionier op terrein van mobiele telefoons. Het maakt sensoren en chips voor machines en allerlei soorten apparatuur en gebruiksvoorwerpen. NXP is marktleider in chips voor de auto-industrie, betaalkaarten en toegangspasjes.

"Met de opkomst van 'the internet of things' is de markt voor chips nieuw leven ingeblazen.' zegt Versteeg. "Er komen steeds meer chips in allerlei apparatuur en in auto's en daar zijn ze allebei sterk in."

Lenen

NXP betaalt een miljard dollar uit eigen zak, 115 miljoen dollar in eigen aandelen en de rest wordt geleend. De overname moet eind dit jaar zijn afgerond.

NXP Semiconductors, met het hoofdkantoor in Eindhoven, was de halfgeleidersdivisie van Philips. Tien jaar geleden werd NXP afgesplitst en verkocht aan investeringsmaatschappijen en in 2010 naar de beurs gebracht. De chipproductie van NXP in Nijmegen is een van de grootste in Europa.

Bij NXP, actief in 25 landen, werken 25.000 mensen, waarvan 2800 in Nederland. Het bedrijf had in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar, ruim 5 miljard euro. In 2008 werden bij een grote reorganisatie wereldwijd 4800 banen geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl