StemTinder
NOS Nieuws

StemTinder: vrouwelijke Statenleden extreem populair

Vrouwelijke kandidaat-Statenleden zijn veruit favoriet. Tenminste, in StemTinder. Die parodie op de dating-app Tinder werd een week geleden gepresenteerd in het VPRO-programma Zondag met Lubach. Vanavond werd in die talkshow de voorlopige uitslag bekendgemaakt.

Op de ranglijst met populairste kandidaten worden de eerste 36 plaatsen nu bezet door vrouwen. En dat terwijl er veel minder vrouwen met hun foto in de app staan: eenderde van de kandidaten in StemTinder is vrouw.

De vier populairste vrouwen, samen met presentator Arjen Lubach

Liever knap dan betrouwbaar

Presentator Arjen Lubach zei vorige week dat de satirisch bedoelde app mensen wel degelijk op weg zou kunnen helpen. "Want kiezers stemmen volgens mij vooral op iemand vanwege zijn of haar betrouwbare uitstraling."

Op basis van de uitslag zou je dus kunnen concluderen dat vrouwen veel betrouwbaarder overkomen. Een andere mogelijke verklaring is dat mannen vooral hebben gekozen voor aantrekkelijke kandidaten. Liever knap dan een betrouwbare uitstraling, net als bij de echte Tinder.

De ranglijst

De redactie wil nog geen complete ranglijst bekendmaken, "omdat het een tussenstand is en omdat de strijd tussen de bovenste kandidaten nog spannend is". In Zondag met Lubach waren vanavond wel de vier vrouwen te zien die op dit moment het hoogst staan. Dat zijn in alfabetische volgorde:

Janelle Bade (D66, Zuid-Holland)
Regien Courtz (VVD, Overijssel)
Anne Doppen (GroenLinks, Gelderland)
Riette Wollerich (CDA, Drenthe)

De eerste mannelijke kandidaat staat dus op plaats 37:

37. Paul Rijken (CDA, Zuid-Holland)
38. Berend Potjer (GroenLinks, Zuid-Holland)
39. Joost Reinaerts (PvdA, Limburg)

De drie populairste mannelijke kandidaat-Statenleden

StemTinder is volgens de redactie tot nu toe meer dan 110.000 keer geraadpleegd. De versies voor Zuid-Holland en Noord-Holland kregen de meeste bezoekers. Dat ligt voor de hand, omdat daar de meeste mensen wonen. Relatief gezien was de app het populairst in de provincie Groningen.

Of vrouwelijke Statenleden echt veel populairder zijn, wordt duidelijk op 18 maart: dan zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

Andere foto graag

De web-app werd volgens het programma in de eerste 24 uur meer dan 30.000 keer gebruikt. Dat had meer kunnen zijn: de site was soms slecht bereikbaar door het grote aantal bezoekers.

Op Twitter werd geklaagd door kandidaten die liever een andere foto van zichzelf op StemTinder wilden.

Ook balen sommige kandidaat-Statenleden ervan dat ze helemaal niet in de app staan.

Alleen geschikte foto's

In de web-app staan dus niet alle kandidaat-Statenleden. De kieswijzer-parodie bevat in totaal 597 foto's.

Van elke grote partij in elke provincie werden vijf foto's gekozen. Meestal van de eerste vijf kandidaten op de kieslijst, behalve als er geen geschikte foto te vinden was. Van de kleinere provinciale partijen werden per partij één of twee foto's gebruikt.

StemTinder werkt net als de dating-app Tinder: je krijgt steeds een ander gezicht te zien. Als je bij het gezicht van een potentieel Statenlid een goed gevoel krijgt, dan swipe je naar rechts, anders beweeg je de foto met je vinger naar links.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl