NOS Sport

Verbraak heeft nog moeite met crash

Verbraak strijdbaar na mislukte Ocean-race

Wouter Verbraak kijkt nog altijd het liefste weg als de beelden van de gecrashte Team Vestas-boot voorbijflitsen. "Het gaat een stuk beter met me, maar ik heb een moeilijke tijd gehad", zegt de Nederlander.

Verbraak was verantwoordelijk voor de navigatie van de Deense boot, die op 30 november 2014 op een rif bij Mauritius voer. De boot liep onherstelbare schade op en Vestas moest zich terugtrekken uit de Volvo Ocean Race.

"Verschrikkelijke nacht"

"Het was een verschrikkelijke nacht", herinnert Verbraak zich. "Voor dit soort moment hebben we een uitgebreide veiligheidstraining gehad. Het is dan zaak om kalm te blijven en dat iedereen goed blijft communiceren. Dat deden we goed."

De vingers wezen direct naar Verbraak, die later ook werd geslachtofferd door Vestas. "Het team nam het voor me op. Ze zeiden ook tegen me: 'Wouter, dit is niet alleen jouw schuld. We doen dit met z'n allen.' Dat deed me goed."

De bemanning van Team Vestas Wind bij de vastgelopen boot, een paar dagen na het ongeluk

"Systemen moeten beter"

Dergelijke incidenten zijn volgens de 39-jarige Verbraak niet helemaal uit te sluiten, maar volgens hem is er wel veel ruimte voor verbetering. "De systemen moeten worden verbeterd. Het mag niet zo zijn dat je in dit soort gebieden alleen van een (papieren) kaart afhankelijk bent."

Hij neemt een voorbeeld aan de zeilploeg van Dongfeng. "Dat team is heel allround. Zij hebben veel mensen aan boord die ook over navigatie-ervaring beschikken."

Toekomst

Verbraak is nu van plan om zich te concentreren op een zeilcategorie waarbij het breken van snelheidsrecords centraal staat. "De Ocean Race is soms verschrikkelijk zwaar, maar ik wil in het oceaanracen blijven. Ik kom terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl