Brittany Bowe te midden van Heather Richardson (l) en Karolina Erbanová
NOS Schaatsen

Bowe geeft zichzelf een mooi verjaardagscadeau

Dat Brittany Bowe in Astana de wereldtitel sprint greep was voor velen al geen verrassing meer. De 27-jarige Amerikaanse had na twee afstanden al een flinke voorsprong opgebouwd en was ook op de slotdag oppermachtig. Bowe won bij het sprinttoernooi alle afstanden.

"Het was hard werken dit weekend en ik ben blij dat ik hier gewonnen heb", zei Bowe, die Heather Richardson en Karolina Erbanová achter zich hield. "Ik heb nooit getwijfeld. Ik had een geweldige eerste dag en vandaag kon ik het afmaken. Na gisteren moest ik wel winnen."

Bowe: dit is een mooi verjaardscadeau

"Een eer, geen doel"

Monique Garbrecht-Enfeldt was in 2003 de laatste vrouw die het voor elkaar kreeg om alle afstanden te winnen bij de WK sprint. Bij Bowe was dat niet bekend, maar ze spreekt van "een grote eer".

"Dat was geen doel op zich, om alles te winnen. Ik ging er vooral voor om goede 500 meters neer te zetten, want ik wist dat Heather Richardson op die afstand in goeden doen was", legt Bowe uit.

"Ik was vorige week jarig, dus dit is een mooi verjaardagscadeau. De WK sprint was mijn hoofddoel voor dit jaar. Ik heb bijna alles gewonnen wat ik dit jaar kon winnen. Veel dromen zijn uitgekomen."

Boer en Oenema tevreden

Margot Boer en Thijsje Oenema konden leven met hun respectievelijk zevende en negende plaats in het eindklassement. De zo gewilde strijd om het brons konden de Nederlandse vrouwen al snel uit hun hoofd zetten. Toch konden ze leven met hun prestaties.

"Ik heb alles gegeven. Ik ben er elke keer vol in gevlogen. Ik kan er verder niks aan doen. Zevende. Dat is het", zei Boer. "Na de 500 meter wist ik het wel, hoor. Ik vond het niet moeilijk om me op te laden voor de 1.000 meter. Ik had er nog wel zin in, wilde het toernooi goed afsluiten. Niet opgeven voor je klaar bent."

Boer: ik heb alles gegeven

Voor Oenema was het vooral belangrijk dat ze weer het goede gevoel te pakken had. "Er zat niet meer in. Ik heb gestreden voor wat ik waard was. Je wilt je toernooi goed afmaken. Iets positief meenemen naar de volgende wedstrijd. En dat is er nog eentje", doelde Oenema op de wereldbekerfinale in Erfurt.

Oenema: gestreden voor wat ik waard was

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl