Het bedrijf zegt dat er geen bewijs is dat er geheime informatie is gestolen
NOS Nieuws

ASML bevestigt inbraak

Het ICT-systeem van ASML is inderdaad gehackt. Dat bevestigt het bedrijf in een korte verklaring. De Nederlandse chipmachinefabrikant schrijft dat niet bekend is wie er achter de inbraak zit. Eerder bevestigden bronnen van de NOS dat de inbraak was uitgevoerd door Chinezen.

Volgens ASML was de tijd tussen de inbraak en het moment dat de hack werd ontdekt door het personeel kort. Hoe lang het precies duurde, schrijft het bedrijf niet. Ook zouden de hackers "slechts toegang hebben gehad tot een beperkte hoeveelheid data".

Geen bewijs

Het is niet duidelijk of er gevoelige informatie is gestolen. ASML zegt alleen dat er "geen bewijs is dat er geheime informatie van ASML, klanten of leveranciers is gestolen". Volgens een woordvoerder ziet het ernaar uit dat de gevolgen van de hack meevallen.

Hack "weken geleden"

In de verklaring staat ook dat het bedrijf onmiddellijk maatregelen heeft getroffen om de inbraak in te dammen. Ook doet ASML onderzoek naar de hack. Volgens de woordvoerder is dat onderzoek al weken bezig. Dat betekent dus ook dat de inbraak al weken geleden is gepleegd. Het bedrijf wil niet zeggen of het aangifte doet bij de politie.

Tot nu toe wilde ASML niet reageren op de berichten, omdat "het beleid is van ASML dat we niet ingaan op details over IT-veiligheid". Het bedrijf uit Veldhoven heeft nu toch een verklaring gepubliceerd, omdat er "voortdurend werd gespeculeerd in de media."

Bovendien zijn hacks en pogingen daartoe volgens de woordvoerder bij grote bedrijven "schering en inslag. Dit is niet bijzonder".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl