NOS Schaatsen

Koelizjnikov heeft wereldtitel bijna binnen

WK sprint 2015: tweede 500 meter mannen

Pavel Koelizjnikov heeft op de tweede 500 meter een flink gat geslagen met Hein Otterspeer. De 20-jarige Rus won de derde afstand van de WK sprint op overtuigende wijze: 34,68. De wereldtitel kan hem eigenlijk niet meer ontgaan.

Otterspeer deed goede zaken, want ook hij reed een goede 500 meter ten opzichte van zijn concurrenten. Met 35,03 (tweede tijd samen met Mika Poutala) verstevigde hij zijn tweede positie in het klassement. Hij profiteerde bovendien van de diskwalificatie van Nico Ihle, die na de eerste dag de derde plaats in handen had.

Otterspeer, die 1,56 seconden achterstand heeft op Koelizjnikov, kan het goud na drie afstanden uit zijn hoofd zetten, maar de zilveren medaille is binnen handbereik. Michel Mulder klom ondanks een magere 500 meter (vijfde in 35,11) naar de derde plaats in het klassement. Het verschil tussen Otterspeer en Mulder is 0,77 seconden.

Diskwalificatie Ihle

Ihle werd gediskwalificeerd vanwege een tweede valse start. De Duitser raakte met zijn schaats te startlijn aan en werd uit de wedstrijd geschoten. Hij tekende nog protest aan, maar dat werd afgewezen.

Zijn tegenstander Laurent Dubreuil, die voorafgaand aan de derde afstand zevende in het klassement stond, moest in zijn eentje rijden en dat had invloed op zijn tijd: 35,42. Hij zakte naar plaats acht in het klassement.

Pim Schipper noteerde slechts 35,40. Dat kwam door zijn matige start. Hij reageerde te langzaam op het startpistool en moest tegen Espen Aarnes Hvammen 500 meter in de achtervolging. Schipper werd met zijn tijd slechts veertiende.

Valpartij

De 500 meter begon met een zware valpartij.

De Chinees Yang Fan ging in de laatste bocht onderuit en nam in zijn val de Kazach Aleksandr Zjigin mee. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessures zijn.

Zware valpartij Aleksandr Zjigin en Yang Fan
  • NOS
    Uitslag na de tweede 500 meter voor mannen op de WK sprint
  • NOS
    Klassement na de tweede 500 meter op de WK sprint

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl