De lijsttrekkers vlak voor de uitzending begon
NOS Nieuws

Radio 1-debat: belastingherziening wordt lastig

De kans dat het belastingstelsel nog deze kabinetsperiode op de schop gaat is niet groot, zo bleek tijdens het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat. Op de vraag of de belastingen deze kabinetsperiode echt kunnen worden hervormd bleven de deelnemende lijsttrekkers voor de Eerste Kamer het antwoord schuldig.

D66 vindt dat VVD en PvdA elkaar "te veel vasthouden" en zo een belastingverlaging tegenhouden, het CDA beschuldigt D66 ervan juist een belastingverhoging gesteund te hebben. En ook over hoe een eventuele belastingverlaging moet worden betaald verschillen de partijen grondig van mening.

De PvdA vindt dat op zorg en sociale zekerheid inmiddels wel genoeg is bezuinigd. PvdA-lijsttrekker Barth: "Voor een belastingverlaging zijn nog meer bezuinigingen nodig op zorg en sociale zekerheid. Daar doen wij niet meer aan mee."

GroenLinks wil bepaalde bezuinigingen terugdraaien. GroenLinks-lijsttrekker Strik: "De zorg is, door deze bij de gemeenten te leggen, alleen maar duurder geworden en de laagste inkomens krijgen niet meer wat ze nodig hebben. Deze bezuiniging willen wij terugdraaien. In plaats daarvan moet er meer belasting worden geheven op milieuvervuiling."

"Maar alles hangt natuurlijk af van de uitslag van de verkiezingen", concludeert D66-lijsttrekker De Graaf.

Na de verkiezingen

Het kabinet heeft op dit moment geen meerderheid in de Eerste Kamer en is afhankelijk van steun van D66, ChristenUnie en SGP. De kans bestaat dat ook met deze partijen erbij, VVD en PvdA te weinig stemmen hebben in de senaat.

Lijsttrekker Hermans van de VVD zou daarom in de Eerste Kamer wel wat meer steun van het CDA willen voor het kabinetsbeleid: "Het CDA en verantwoordelijkheid nemen is altijd een goed huwelijk gebleken, maar nu slapen ze apart."

Brinkman van het CDA zegt dat zijn partij het soms gewoon niet met VVD en PvdA eens is. "De richting is goed maar de coalitie is slordig in de uitvoering."

Kox van de SP stelt: "De minister-president heeft gezegd dat de VVD niet met de SP kan regeren en dat klopt ook, wij gaan geen VVD-beleid uitvoeren. Dus als Hermans zegt 'Iedereen mag aanschuiven' dan is dat alleen als ze VVD-beleid helpen uitvoeren."

Windmolens

Ook over een echt 'provinciaal' onderwerp, windmolens, lopen de meningen uiteen.

PVV-lijsttrekker Faber: "De oplossing ligt niet bij windenergie want het is verschrikkelijk duur. Kernenergie is een betere oplossing. Die windmolens maken ook laagfrequent geluid, een lage brom. Daar worden omwonenden helemaal naar van."

Barth (PvdA): "Zullen we het eens hebben over wat kerncentrales met de gezondheid doen?"

Senator Kox van de SP: "Nederland loopt achter. Het is een schande dat de Duitsers beter zijn in nieuwe duurzame energie, terwijl wij het land zijn van de innovatieve techniek."

Volgens D66 loopt Nederland inmiddels ver achter:"De situatie is zorgelijker dan iedereen denkt. We kunnen nu al zien dat we de doelstellingen van duurzame energie niet gaan halen en we besparen ook nog te weinig energie. De overheid moet dus ingrijpen. We willen ook niet afhankelijk zijn van Poetin en vreselijke oliestaten."

Op 18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De Statenleden die dan worden gekozen stemmen op hun beurt in mei op de kandidaten voor een nieuwe Eerste Kamer. De deelnemers aan het NOS Radio 1 debat waren:

Loek Hermans (VVD)

Loek Hermans (1951) zit sinds 2007 voor de VVD in de Eerste Kamer. Hij is sinds 2011 fractievoorzitter. De VVD-prominent was eerder voorzitter van MKB Nederland, minister van Onderwijs, commissaris van de Koningin in Friesland, burgemeester van Zwolle en Tweede Kamerlid.

Marleen Barth (PvdA)

Marleen Barth (1964) is sinds 2011 fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Zij was eerder onder meer voorzitter van GGZ Nederland, voorzitter van CNV Onderwijs, Tweede Kamerlid en parlementair verslaggever bij dagblad Trouw.

Elco Brinkman (CDA)

Elco Brinkman (1948) leidt sinds 2011 de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Hij was tot 2013 voorzitter van Bouwend Nederland. Eerder was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en Tweede Kamerlid.

Marjolein Faber (PVV)

Marjolein Faber (1960) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor de PVV. Ze is nu lijsttrekker. Eerder was ze onder meer nucleair laborante en IT-specialist.

Tiny Kox (SP)

Tiny Kox (1953) is sinds 2003 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij is fractievoorzitter. Eerder was hij onder meer medewerker bij de gemeente Oosterhout, coördinator bij de Tilburgse rechtswinkel en hoofdredacteur van het SP-blad De Tribune.

Thom de Graaf (D66)

Thom de Graaf (1957) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor D66. Hij is nu lijsttrekker. Daarnaast is hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Hij was eerder onder meer minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, burgemeester van Nijmegen en Tweede Kamerlid.

Tineke Strik (GroenLinks)

Tineke Strik (1961) is sinds 2007 lid van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. Ze is daarnaast docent migratierecht aan de Radboud Universiteit. Eerder was zij onder meer beleidsmedewerker op het ministerie van Justitie, gerechtssecretaris bij de rechtbank in Zwolle, consulent bij VluchtelingenWerk Nederland en stafmedewerker bij Cultureel Jongerencentrum 'De Effenaar'.

De ChristenUnie was wel uitgenodigd maar koos ervoor de zondagsrust respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl