Herdenking Nemtsov brengt tienduizenden Russen op de been

  • EPA
    De tocht voert langs de plek waar de criticus van president Poetin werd vermoord
  • EPA
    Betogers lopen met spandoeken, bloemen en foto's van Nemtsov door Moskou
  • AFP
    Er zijn veel mensen op de stille tocht in Moskou afgekomen
  • EPA
    De tocht begon rond 13.00 uur Nederlandse tijd
  • EPA
    De gevoelens van de betogers zijn gemengd: sommigen rouwen, anderen zijn boos
  • EPA
    Er is veel politie op de been
  • EPA
    Nemtsov wordt dinsdag in Moskou begraven
  • EPA

In Moskou hebben tienduizenden mensen meegelopen in een stille tocht ter nagedachtenis aan Boris Nemtsov. De oppositieleider werd vrijdagavond op straat doodgeschoten in de buurt van het Kremlin.

De tocht begon rond 13.00 uur Nederlandse tijd en voerde langs de plek waar de criticus van president Poetin werd vermoord. Twee uur later waren 51.600 mensen de veiligheidscontrole gepasseerd, zei een organisatie die het aantal deelnemers daar telde.

Eigenlijk hadden de organisatoren maar toestemming om 50.000 mensen toe te laten tot de mars. De politie hield het aantal demonstranten overigens op 21.000.

Rouwmars Nemtsov in Moskou

Leuzen

Betogers liepen met Russische vlaggen, spandoeken, bloemen en foto's van Nemtsov. Ze hadden borden bij zich met daarop teksten als 'Ik ben niet bang', 'Helden sterven niet' en 'Hij stierf voor de toekomst van Rusland'. Ook werd er 'Rusland zonder Poetin' gescandeerd.

Er was veel politie op de been. "Veel agenten staan langs de route en iets verderop staat oproerpolitie paraat", zei NOS-correspondent David Jan Godfroid bij het begin van de mars. Ook liepen er veiligheidsmedewerkers in burger rond met oortjes.

Boos

De gevoelens van de deelnemers waren gemengd volgens Godfroid. Sommigen rouwden, anderen waren boos. Ze beschuldigden Poetin niet van de moord op Nemtsov, maar ze vonden wel dat hij verantwoordelijk is voor het klimaat waarin de moord plaatsvond. Volgens hen wordt iedereen die kritiek heeft op Poetin neergezet als landverrader.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland liepen mee om bloemen te leggen op de liquidatieplek.

#JeSuisBoris

Volgens Russische media was er tegelijkertijd een vergelijkbare tocht in Sint-Petersburg, die rond 15.00 uur Nederlandse tijd was afgelopen. Daar hebben enkele duizenden mensen aan deelgenomen.

Oppositieleden staan niet alleen op straat stil bij de moord. Ook wordt er volop over getwitterd met de hashtag #JeSuisBoris. Nemtsov wordt dinsdag in Moskou begraven.

David-Jan Godfroid over de beelden van de moord en de rouwmars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl