Jurriaan Wesselink en Igor Brink zijn 25ste geworden bij hun WK-debuut in de tweemansbob
NOS Sport

Friedrich prolongeert wereldtitel, Wesselink in achterhoede

Op zijn eerste WK boblee is piloot Jurriaan Wesselink er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de 4de en afsluitende run in de tweemansbob. Na drie afdalingen van de baan in Winterberg stonden Wesselink en remmer Igor Brink 25ste. Een plek bij de top 20 was vereist om ook de finale-run te mogen maken.

De Duitser Francesco Friedrich prolongeerde op zijn thuisbaan de wereldtitel. Friedrich was met remmer Thorsten Margis ruim een seconde (1,06) sneller dan de eerste achtervolgers. In de 84-jarige WK-historie is hij de achtste bobpiloot die in de tweemansbob zijn titel prolongeert.

Achter Friedrich kwamen de Letse wereldbekerwinnaars Oskars Melbardis/Daumants Dreiskis en de Duitsers Johannes Lochner/Joshua Bluhm na vier runs tot een opgetelde eindtijd die tot op de honderdsten gelijk was aan elkaar. Zij deelden het zilver.

Francesco Friedrich (rechts) prolongeerde zijn wereldtitel in de tweemansbob

Ervaring

Wesselink moest eerlijk zijn: dat was op dit moment te hoog gegrepen. “We hadden wat goede jongens voor ons”, vertelt Wesselink. “Steven Holcomb bijvoorbeeld, de Olympisch kampioen. Dan weet je dat klimmen echt lastig wordt. Je moet er dan goed bij zitten bij de start. Daar missen we nog net wat.”

Net als collega Marije van Huigenbosch, die gisteren 16de en voorlaatste werd in de vrouwenbob, gebruikt Wesselink het WK om ervaring op te doen. “Dit is de enige wedstrijd buiten de Olympische Spelen met vier runs. Dus het is cruciaal dat je constant bent. Je moet je niet laten afleiden.”

De grootste lessen leerde de jonge piloot dan ook op het gebied van stabiliteit. “Bij het sturen hebben we dat nu goed rond. Het starten, daar moeten we aan werken.”

"Schouders eronder en ervaring opdoen"

Wesselink draaide samen met Van Huigenbosch een World Cup-circuit met minimale middelen. Begeleiding was er nauwelijks, de teams verbleven in appartementen waar zij hun eigen eten kookten.

“Ik ben er heel trots op dat we zo´n seizoen hebben kunnen draaien met zo’n klein budget", zegt Wesselink, die voor volgend seizoen een geldschieter hoopt te vinden die het mogelijk maakt om het iets professioneler aan te pakken.

Ik ben er heel trots op dat we zo'n seizoen hebben kunnen draaien met zo'n klein budget

Bobsleepiloot Jurriaan Wesselink

Olympische Spelen

De piloot laat er geen misverstand over bestaan: de Olympische Spelen van 2018 in Korea zijn het hoofddoel. “We zijn er nog wat van verwijderd, maar we zitten op de goede lijn. Het sturen gaat goed. De start kunnen we trainen. Als die start mee gaat zitten, behoren we zo tot de top 10.”

Intussen houdt Wesselink zijn ogen open en scout hij remmerstalent. “Bij de NK indoor-atletiek zijn we gaan kijken, voor een paar snelle jongens met veel spiermassa. Dat is de perfecte combinatie.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl