Provincie Limburg
NOS Nieuws

Limburg: een pretpark en snel internet #PS15

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heeft de NOS samen met de regionale omroepen portretten gemaakt over wat er speelt in de provincies. Dit portret is tot stand gekomen in samenwerking met 1Limburg en L1.

Wat waren de grootste besluiten de afgelopen vier jaar?

Vooral op het gebied van infrastructuur heeft de provincie in de afgelopen periode knopen doorgehakt. Er is onder meer begonnen met de aanleg van een rondweg om Heerlen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. De Raad van State heeft het plan vrijwel helemaal goedgekeurd.

De N280 tussen Roermond en Weert wordt bij het dorp Baexem omgelegd. Door die aanpassing moet het verkeer in de regio beter doorstromen. Verder sloot de provincie een nieuwe ov-contract met vervoerder Abellio. Het bedrijf mag vanaf volgend jaar tot eind 2031 het openbaar vervoer in de regio verzorgen.

De provincie had ook aandacht voor bestuurlijke integriteit. De verdenking van corruptie van oud-VVD'er Jos van Rey en de aantijgingen aan het adres van voormalig Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) leidden ertoe dat er opnieuw werd gekeken naar de integriteit van bestuurders in Limburg.

Wat is er niet gelukt?

Na de verkiezingen van 2011 werd een bestuur gevormd van CDA, VVD en PVV. Die laatste was in 2011 de grote winnaar van de Statenverkiezingen, met tien van de 47 zetels. Maar in de periode die volgde was er een hoop gerommel in de coalitie.

PVV'er Roland van Vliet vertrok uit de Provinciale Staten, omdat de functie niet te combineren was met zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer. Statenlid Harm Uringa ging twee weken later weg bij de partij. Eerst wilde hij niet veel kwijt over zijn vertrek, maar later vertelde hij dat het kwam door een gebrek aan 'fatsoen' bij de PVV. Uringa ging verder als eenmansfractie.

De verkiezingsbelofte van de PVV om geen gebruik te maken van een dienstauto werd niet nagekomen. Tijdens de campagne was dat een punt, maar na een paar maanden kwamen de gedeputeerden daar op terug. Het reizen met eigen vervoer ging ten koste van hun werk.

Na ongeveer een jaar barstte de bom, toen twee PVV-gedeputeerden niet wilden aanschuiven bij een lunch ter gelegenheid van het bezoek van koningin Beatrix en de Turkse president Gül aan de provincie. De PVV'ers besloten later toch aanwezig te zijn, maar toen was het te laat: het CDA had geen vertrouwen meer in de coalitiepartner.

De PVV verdween in de oppositiebanken en er kwam een coalitie van CDA, VVD en PvdA. Korte tijd later stopte Laurence Stassen als fractieleider van de PVV. Volgens Stassen was haar baan niet meer te combineren met haar werk als lid van het Europees Parlement. Twee jaar later stapte ze na de 'minder, minder'-uitspraken van PVV-leider Wilders helemaal uit de partij.

De bom in de Limburgse coalitie barstte toen twee PVV-gedeputeerden niet wilden aanschuiven bij een lunch ter gelegenheid van het bezoek van de Turkse President Gül aan de provincie

Wat zijn de hete hangijzers voor de komende periode?

In de provincie is discussie over het bouwen van megastallen, waarvoor onder meer in Grubbenvorst plannen zijn. Daar moet een bedrijf komen met ruim een miljoen kippen, 35.000 varkens, een mestvergister en een slachterij. Tegenstanders maken zich vooral zorgen over het welzijn van de dieren en zijn bang voor dierziektes. Die kunnen in sommige gevallen ook schadelijk zijn voor mensen.

Om het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport te garanderen, trekt de provincie 45 miljoen uit om in de luchthaven te investeren. Maar dat is niet genoeg. Ook vier andere Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht, zijn gevraagd om samen zes miljoen in te leggen, maar een aantal daarvan heeft daarover nog geen uitsluitsel gegeven.

Verder zijn er plannen voor een groot ambitieus pretpark bij Brunssum en wordt er gesproken over een verdubbeling van de spoorlijn Roermond-Nijmegen. Ook het aanleggen van snel internet op het platteland is onderwerp van discussie.

Op wie moeten we letten?

In totaal doen twaalf partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, waaronder de PVV met voorman Michael Heemels. Een van de nieuwe partijen is de Partij voor Leefbaarheid en Democratie. Pas op het laatste moment werd duidelijk dat de partij mee kon doen, want het spande erom of ze voldoende steunverklaringen bij elkaar konden krijgen.

Andere nieuwe partijen zijn Lokaal-Limburg en de Volkspartij Limburg van Jos van Rey. De oud-VVD'er wordt nu nog vervolgd voor corruptie. De Partij voor de Dieren deed bij de vorige verkiezingen al mee, maar kreeg toen niet genoeg stemmen voor een zetel.

Bijna alle partijen hebben mannelijke lijsttrekkers in de zuidelijke provincie. Alleen bij GroenLinks staat er een vrouw bovenaan de lijst: Carla Brugman.

Wat speelt er nog meer?

De PVV zal het waarschijnlijk goed gaan doen bij de verkiezingen, maar heeft mogelijke coalitiepartners tegen zich in het harnas gejaagd door interne strubbelingen. Veel partijen staan daarom niet te springen om met de partij een coalitie te vormen.

PS15 bij L1

Op L1 worden op 16 en 17 maart debatten uitgezonden. Op de verkiezingsavond doet de omroep vanaf 22.00 uur verslag van de uitslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl