NOS Nieuws

Prins William ziet Japans tsunamileed met eigen ogen

  • EPA
    Prins William legt een boeket neer bij de heuvel die op de verwoeste vlakte uitkijkt
  • AFP
    De prins wordt in in Onagawa verwelkomd met een traditionele leeuwendans

De Britse prins William heeft op zijn eerste reis naar Japan een bezoek gebracht aan het stadje Ishinomaki. Vier jaar geleden werd een groot deel van deze plaats verwoest door de tsunami. 22.000 mensen verloren hun huis, ruim 3000 inwoners kwamen om het leven.

William wilde de getroffen kustregio in het noordoosten van Japan per se bezoeken. In Ishinomaki stonden zo'n tachtig inwoners op de prins te wachten, op een heuvel die uitkijkt op een kaal stuk land dat voor de tsunami bebouwd was. William legde er een boeket ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.

Ik kan zijn warmte voelen.

Inwoner Teruko Sekiguchi

Terwijl veel jongeren het gebied hebben verlaten, proberen ouderen er het beste van te maken. Velen zijn nog steeds afhankelijk van voedselpakketten en financiële hulp. De 42-jarige Teruko Sekiguchi was vereerd dat prins William naar zijn stad kwam. "Hij is fantastisch. Ik kan zijn warmte voelen", zei hij tegen persbureau AP.

William bezocht een echtpaar dat hun drie kinderen verloor in de tsunami. Ook ging hij langs bij een lokale krant, die kort na de tsunami handgeschreven nieuwsbrieven uitbracht om de bevolking op de hoogte te houden. In het nabijgelegen Onagawa werd de prins verwelkomd met een speciale leeuwendans en traditionele muziek.

Na het bezoek aan het noordoosten van Japan zit Williams reis erop. De prins is de komende dagen in China. Het is voor het eerst in dertig jaar dat een lid van de Britse koninklijke familie het land bezoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl