Esten naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen
NOS Nieuws

Verkiezingen Estland in teken van conflict Oekraïne

In Estland zijn vandaag parlementsverkiezingen, waarbij het conflict in Oekraïne een grote rol speelt.

De strijd gaat waarschijnlijk tussen de liberale Hervormingspartij van premier Roivas en de Centrumpartij. De Hervormingspartij is groot voorstander van sancties tegen Rusland vanwege de rol die de Russen in het conflict spelen. De Centrumpartij, die wordt gesteund door de meeste etnische Russen, wil juist nauwere banden met Moskou. Zij vormen een kwart van de bevolking.

Angst voor de Russen

De Hervormingspartij maakt zich grote zorgen over buurland Rusland, dat vorig jaar het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Woensdag hield het Russische leger een grote militaire oefening, niet ver van de grens met Estland. Een dag eerder hield de NAVO er een grote militaire parade. De parade, waaraan ook Nederlandse militairen meededen, ging vlak langs grenscontroleposten en was waarschijnlijk bedoeld als waarschuwing voor Rusland.

Nee tegen Centrumpartij

Het lijkt erop, dat premier Roivas aan de macht blijft door opnieuw een coalitieregering te vormen. Veel grote partijen in Estland hebben al gezegd dat ze niet willen samenwerken met de Centrumpartij.

Analisten durven niet te voorspellen of kiezers zich laten beïnvloeden door de moord op de Russische politicus Boris Nemtsov, die een fel tegenstander was van president Poetin.

Elektronisch stemmen

In Estland kan ook via internet worden gestemd. Dat gebeurt op ongeveer dezelfde manier als bij internetbankieren: kiezers moeten twee keer een pincode intoetsen. Het is ook mogelijk om te stemmen via een mobieltje, met een speciale sim-kaart.

De eerste uitslagen van de parlementsverkiezingen worden in de loop van de nacht verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl