De lijsttrekkers uit de Eerste Kamer in het tv-debat van vorige week
NOS Nieuws

De deelnemers aan het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat

De Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart zijn belangrijk voor het kabinet, omdat ze uiteindelijk ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben daar een minderheid en kunnen hun plannen er alleen doorheen krijgen met steun van oppositiepartijen.

Omdat de verhoudingen tussen coalitie- en oppositiezetels in de Eerste Kamer zo belangrijk zijn, spelen de Eerste Kamerlijsttrekkers een belangrijke rol in de campagne. Zeven van hen doen vanmiddag mee aan het NOS-verkiezingsdebat op NPO Radio 1. Wie zijn het en wat is hun inzet bij de verkiezingen?

Loek Hermans (VVD)

Loek Hermans (1951) zit sinds 2007 voor de VVD in de Eerste Kamer. Hij is sinds 2011 fractievoorzitter. De VVD-prominent was eerder voorzitter van MKB Nederland, minister van Onderwijs, commissaris van de Koningin in Friesland, burgemeester van Zwolle en Tweede Kamerlid.

In het eerste verkiezingsdebat, bij Nieuwsuur, zei Hermans dat het belangrijk is dat VVD en PvdA doorregeren. "Ik denk dat de Partij van de Arbeid en de VVD hebben laten zien dat zij, ondanks alle verschillen die er waren, in staat zijn geweest om een zware financiële klus te klaren. En nu moeten we zorgen dat we op die lijn doorgaan. Nederland heeft geen enkele behoefte aan een kabinetscrisis."

Loek Hermans

Nederland heeft geen enkele behoefte aan een kabinetscrisis

Marleen Barth (PvdA)

Marleen Barth (1964) is sinds 2011 fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Zij was eerder onder meer voorzitter van GGZ Nederland, voorzitter van CNV Onderwijs, Tweede Kamerlid en parlementair verslaggever bij dagblad Trouw.

In het Nieuwsuur Verkiezingsdebat zei Barth dat Nederland niet gediend is bij een kabinetscrisis. "Ik denk dat er twee dingen heel belangrijk zijn bij deze verkiezingen, namelijk dat Nederland met stabiele politiek uit deze crisis wordt geholpen en dat we mensen het vertrouwen geven dat er niet meer bezuinigd wordt op zorg en sociale zekerheid. Zodat ze weten waar ze aan toe zijn en weer geld durven te besteden; dat is goed voor de economie."

Marleen Barth

Nederland is gediend met stabiele politiek

Elco Brinkman (CDA)

Elco Brinkman (1948) leidt sinds 2011 de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Hij was tot 2013 voorzitter van Bouwend Nederland. Eerder was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en Tweede Kamerlid.

Het CDA heeft het kabinet een paar keer de helpende hand toegestoken, maar is niet van plan om een vaste gedoogpartner te worden. "Goede voorstellen zullen wij steunen, maar slechte niet. Als er geen goed belastingverlichtingsplan komt, als het pensioenplan en de veiligheidsmaatregelen niet worden verbeterd, dan zal er geen steun van ons zijn", zei Brinkman in het tv-debat van vorige week.

Elco Brinkman

Goede voorstellen zullen wij steunen, maar slechte niet

Marjolein Faber (PVV)

Marjolein Faber (1960) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor de PVV. Ze is nu lijsttrekker. Eerder was ze onder meer nucleair laborante en IT-specialist.

Faber heeft bij de verkiezingen een duidelijk doel voor ogen, liet ze in het verkiezingsdebat van afgelopen maandag weten. "De kiezer is zich er heel bewust van dat er één moment is om het kabinet-Rutte naar huis te sturen en dat is op 18 maart. Dus bent u het net zo zat als wij? Stem op de PVV en we gaan ze naar huis sturen met z'n allen."

Marjolein Faber

We gaan het kabinet-Rutte naar huis sturen

Tiny Kox (SP)

Tiny Kox (1953) is sinds 2003 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij is fractievoorzitter. Eerder was hij onder meer medewerker bij de gemeente Oosterhout, coördinator bij de Tilburgse rechtswinkel en hoofdredacteur van het SP-blad De Tribune.

Kox denkt dat het kabinet het na de verkiezingen heel moeilijk krijgt, zei hij vorige week. "De kiezers gaan de coalitie de meerderheid afnemen. En ik denk dat zij er ook op staan dat hun stem geteld wordt en dat er na de verkiezingen gezegd wordt: er moet afgerekend worden, deze regering heeft zijn werk gedaan en kan gaan."

Tiny Kox

Deze regering heeft zijn werk gedaan en kan gaan

Thom de Graaf (D66)

Thom de Graaf (1957) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor D66. Hij is nu lijsttrekker. Daarnaast is hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Hij was eerder onder meer minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, burgemeester van Nijmegen en Tweede Kamerlid.

D66 is één van de drie 'constructieve' oppositiepartijen die het kabinet steeds steunen. Maar De Graaf sluit niet uit dat dit gaat veranderen. "Wij zullen het kabinet blijven beoordelen op de goede voorstellen en als die voorstellen uitblijven, dan neemt de ambitie van D66 om het kabinet in het zadel te houden navenant af."

Thom de Graaf

Als goede voorstellen uitblijven, neemt de ambitie om het kabinet in het zadel te houden af

Tineke Strik (GroenLinks)

Tineke Strik (1961) is sinds 2007 lid van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. Ze is daarnaast docent migratierecht aan de Radboud Universiteit. Eerder was zij onder meer beleidsmedewerker op het ministerie van Justitie, gerechtssecretaris bij de rechtbank in Zwolle, consulent bij VluchtelingenWerk Nederland en stafmedewerker bij Cultureel Jongerencentrum 'De Effenaar'.

GroenLinks heeft het kabinet geholpen toen het over het leenstelsel voor studenten ging, maar is niet van plan daar een gewoonte van te maken. "Wij gaan de voorstellen individueel beoordelen en zullen geen vaste gedoogpartner worden, zoals D66 wel was tot nu toe. Kijk, als het kabinet voorstellen gaat uitvoeren die uit ons programma komen, dan zijn ze natuurlijk van harte welkom". zei Strik in het debat van Nieuwsuur.

Tineke Strik

Wij zullen geen vaste gedoogpartner van het kabinet worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl