Bij de watersnoodramp werd onder meer Stellendam zwaar getroffen
NOS Nieuws

'Watersnoodattractie, hoe halen ze het in hun hersens'

De watersnoodramp van 1953 herbeleven in een attractie. Dat is het idee van het Zeeuwse deltapark Neeltje Jans. Mensen die de ramp hebben meegemaakt hebben grote moeite met het plan.

"Als ze de ramp met MH17 als attractie zouden willen nabootsen, zou iedereen denken dit is hartstikke gek", zegt Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum. "Het is 62 jaar geleden, maar in de regio wordt dit nog heel zwaar beleefd. Daar moet je met respect mee omgaan."

Onbegrijpelijk, hoe halen ze het in hun hersens.

Jaap Schoof maakte de ramp mee toen hij 9 was

Jaap Schoof maakte de ramp mee toen hij 9 was. Op Facebook reageert hij fel. "Onbegrijpelijk, hoe halen ze het in hun hersens. Nooit iets meegemaakt, zeker nooit in het koude water in doodsangst gezeten."

De directeur van Neeltje Jans, Bert van de Hoef, vindt de reacties veel te voorbarig. "Ze weten nog niet eens wat erin komt te staan."

Geen oude beelden

In de attractie zijn geen beelden te zien vanuit de tijd van de ramp, maar wordt een dijkdoorbraak nagebootst met animaties, wind, geluids- en lichteffecten.

"Dit is wat we nodig hebben om uit te leggen aan de jeugd hoe het toen was", zegt Van de Hoef op Radio 1. "Wat we willen is begrip kweken voor het feit dat we miljarden zullen uitgeven om ons te beschermen tegen het water."

Neeltje Jans wil de attractie in juni van dit jaar openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl