NOS Nieuws

'Campagnestrategie Republikeinen moet anders'

'Campagne Republikeinen moet anders'

De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten nog anderhalf jaar op zich wachten, maar nu al begint het politieke circus warm te draaien. Belangrijk ijkpunt was het CPAC afgelopen week, het jaarlijkse congres voor conservatieve Amerikanen.

Gisteren waren de belangrijkste kandidaten aanwezig, onder wie Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida. Ook de populaire senator Rand Paul uit Kentucky en Scott Walker, gouverneur van Wisconsin, spraken de menigte van duizenden conservatieve Amerikanen toe.

De Republikeinen mogen dan een stevige overwinning hebben geboekt bij de tussentijdse verkiezingen in november, dat garandeert geen zege bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. "De Republikeinen stonden altijd bekend als een rijke partij. Met geld alleen red je het niet meer", zegt Matt Schlapp, hoofdorganisator van het congres.

Obama’s campagnevoering in 2012 was superieur en volgens het boekje. Daar hebben we veel van kunnen leren.

Matt Robbins, voormalig campagneleider

De partij, die voornamelijk vertegenwoordigd wordt door blanke mannen van middelbare leeftijd, moet haar campagnevoering drastisch aanpassen om een kans te maken op een Republikeinse president. Om kiezers te winnen, is het van belang dat de Republikeinen de straat opgaan.

Het is een strategie die de partij heeft geleerd van de tegenstanders. "Obama’s campagnevoering in 2012 was superieur en volgens het boekje", aldus Matt Robbins, voormalig campagneleider van John McCain en Sarah Palin. "Daar hebben we veel van kunnen leren."

Veel kandidaten

Volgens Schlapp en Robbins is het belangrijk om lokale bijeenkomsten te organiseren en te praten met de kiezers. "Obama was ons twee keer te slim af, maar dit keer zijn we er klaar voor." Om de lokale kiezer te bereiken, organiseren de Republikeinen dit jaar verschillende workshops voor bezoekers die in de lokale politiek willen.

De Republikeinen hopen zo nieuwe aanhangers te vinden. Minderheden stemmen vaker op de Democraten, die toleranter zijn tegenover immigranten. "Daar zijn we ons van bewust en daar houden we rekening mee," zegt Schlapp. "Als we ons alleen op de oudere witte man gaan richten, redden we het niet."

  • NOS / Coks Donders
    Jeb Bush (r) in gesprek met de presentator van het congres
  • NOS / Coks Donders
    Scott Walker
  • NOS / Coks Donders
    Rand Paul
  • NOS / Coks Donders
    Matt Schlapp

Daarnaast is het belangrijk de interne verdeeldheid in de partij tegen te gaan. In 2012 vochten de kandidaten elkaar de tent uit. Ook dit jaar lijkt het erop dat veel Republikeinen zich verkiesbaar gaan stellen.

Wie de perfecte presidentskandidaat is moet de komende maanden duidelijk worden. De conservatieve radiocommentator Rusty Humphries gelooft dat de Republikeinen toe zijn aan een sterke leider die houdt van een directe aanpak. "We zijn op zoek naar een duidelijke politicus, die weet wat hij wil, zoals Ronald Reagan. We hebben geen idee wat er komend jaar gaat gebeuren, maar wie weet, misschien loopt de nieuwe president hier wel rond."

Rivalen

Tot nu toe heeft Jeb Bush het meeste voorwerk gedaan voor zijn kandidatuur. Of hij ook die ideale kandidaat is, is nog maar de vraag. De broer van voormalig president George W. Bush heeft vergeleken met zijn Republikeinse rivalen erg milde opvattingen.

"Bush is een gevestigde naam uit een bekende familie, maar niet bij iedereen even geliefd", zegt Robbins. Een kandidaat als Scott Walker heeft volgens hem veel bereikt en Rand Paul spreekt veel mensen aan, onder wie veel jongeren. "Dat zijn twee namen om in de gaten te houden."

Rand Paul won de afgelopen twee jaar dan ook de populariteitsverkiezing op CPAC. "Dat zegt helemaal niets", zegt radiocommentator Humphries. "Conservatieve politici kunnen het goed doen op het congres, maar nationaal minder goed scoren. Bush verdedigt een middenpositie. Dat is bij de conservatieven niet echt populair, maar kan heel belangrijk zijn om te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl