Michel Mulder krijgt een opbeurend schouderklopje van zijn vader
NOS Schaatsen

Mulder: dit slaat helemaal nergens op

Michel Mulder begreep er niets van. De regerend wereldkampioen sprint had het gevoel dat hij wel een goede 1.000 meter had neergezet. Maar toen hij zijn tijd zag (1.10,02) werd hem duidelijk dat hij zijn kansen op titelprolongatie had vergooid.

"Ik kan het niet zo goed verklaren", zei Mulder over de tiende plek op de 1.000 meter bij de WK sprint in Astana. "Zo doe je voor spek en bonen mee. Dit slaat helemaal nergens op. Ik had niet het idee dat het heel slecht ging. Deze tijd hoort niet thuis op de WK."

Ik ben strijdbaar. Ik ga niet zo snel opgeven.

Michel Mulder

Mulder hoopt op podium

Mulder werd op de 500 meter nog tweede achter Pavel Koelizjnikov. Na de 1.000 meter is het verschil met de Rus (+0,74) te groot geworden. "Het was gewoon te langzaam. Ik baal ontzettend van deze race. Ik heb nu zoveel tijd verloren. Dat is gewoon niet nodig."

Hoewel Mulder goud uit zijn hoofd heeft gezet, gooit hij niet de handdoek in de ring. Een podiumplek moet nog wel lukken. "We zijn nog niet klaar. Ik ga er morgen alles uithalen en dan kijk ik wel hoever ik kom. Ik ben strijdbaar. Ik ga niet zo snel opgeven. Maar voor de winst ga ik niet meer meedoen helaas."

Mulder: zo doe je voor spek en bonen mee

Otterspeer is klaar voor zondag

Bij een andere Nederlander was wel een lach te zien. Hein Otterspeer sloeg juist zijn slag op de tweede afstand, nadat hij op de 500 meter als tiende was geëindigd. De 1.000 meter won hij overtuigend, waardoor hij nu op een knappe tweede plaats staat in het klassement.

Otterspeer: top man, heel blij mee

"De schade was beperkt gebleven na de 500 meter. Ik was dan wel tiende, maar ik zat maar tweetienden van het podium af. Ik sta er nu heel goed voor, maar we zijn pas op de helft. Morgen is het heel belangrijk om het hoofd koel te houden", weet Otterspeer.

Ik ben van de trap gevallen en ik ben een beetje ziek.

Thijsje Oenema

Boer gaat voor brons

Bij de vrouwen toonde Margot Boer zich het meest tevreden na de eerste dag. "Het was een goede dag. De 500 meter was nog een beetje zoeken, maar de 1.000 ging goed", zei Boer, die in het klassement vijfde staat. Ze heeft nog uitzicht op de derde plek.

Brittany Bowe en Heather Richardson staan nu al te ver weg. En daarom is brons het hoogst haalbare, weet ook Boer. "Dat wisten we van tevoren al. We strijden met een heleboel meiden om plek drie. Dat is wel mooi."

Boer: een goede dag gehad

Die derde plek lijkt voor Thijsje Oenema onhaalbaar. De 500 meter was nog wel acceptabel, maar de 1.000 meter verliep teleurstellend. Oenema eindigde slechts als achtste en zocht na afloop naar oorzaken.

"Ik ben van de trap gevallen en ik ben een beetje ziek. Ik baal als een stekker. Zondagochtend lag ik in één keer beneden. Ik dacht: shit. Toch was dat wel weer goed gekomen. Maar ik werd daarna ook nog ziek, dan krijg je klap op klap. Het kost veel energie", zei Oenema.

Zondag rijden de mannen en de vrouwen nog een 500 en 1.000 meter. Alle afstanden zijn vanaf 13.30 uur rechtstreeks te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Oenema kwam de man met de hamer tegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl