Sarah Storey
NOS Wielrennen

Van Moorsel is werelduurrecord nog niet kwijt

De Britse wielrenster Sarah Storey is er in Londen niet in geslaagd om het twaalf jaar oude werelduurrecord van Leontien Zijlaard-Van Moorsel uit de boeken te rijden.

Storey is de eerste vrouw die na de veranderde regelgeving een aanval deed op het werelduurrecord, dat al sinds 2003 in handen is van Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Op de wielerbaan van Mexico-Stad legde zij destijds 46,065 kilometer af.

Halverwege had Storey nog een voorsprong op het schema van Van Moorsel, maar daarna zakte de Britse in. Ze kwam uiteindelijk niet verder dan 45,502 kilometer.

Olympisch kampioene

Storey werd geboren met een niet-functionerende linkerhand en is net als Van Moorsel meervoudig olympisch kampioene. Ze won als paralympiër in Barcelona, Atlanta en Sydney vijf gouden medailles als zwemster. Daarna legde ze zich toe op het wielrennen. In Peking en Londen won de Britse zes keer goud op de weg en de baan.

De 45.502 meter die Storey in Mexico in een uur aflegde is wel een paralympisch record.

Van Moorsel verbetert werelduurrecord in 2003

Nieuwe regels

Jeannie Longo deed het ooit al eens beter dan Zijlaard-Van Moorsel, maar zij kwam tot 48,159 kilometer op een aerodynamische fiets. De UCI oordeelde in mei vorig jaar dat pogingen op die sterk aangepaste fietsen niet meer geldig zijn.

Bij de mannen werd het record al wel afgestoft. Jens Voigt was in september 2014 de eerste die het record van de Tsjech Ondrej Sosenka verbrak. Diens toptijd stond sinds 2005 in de boeken.

De huidige recordhouder bij de mannen is Rohan Dennis. Hij legde in februari 52,491 kilometer af in een uur. Thomas Dekker deed eerder deze week een poging om verder te komen, maar hij kwam één ronde tekort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl